ANNONS

Sätrabon Annabella Kraft tar över Bris

– Att lyfta fram barnperspektivet är min främsta drivkraft, säger Annabella Kraft.
– Att lyfta fram barnperspektivet är min främsta drivkraft, säger Annabella Kraft.
I över 30 år arbetade Sätrabon Annabella Kraft med barn och unga i Skärholmens stadsdel. Nu har hon valts till ordförande i Bris.
– Absolut viktigast är att bryta trenden med ökande psykisk ohälsa bland barn och unga, säger hon.
ANNONS

I helgen fick barnrättsorganisationen Bris (Barnens rätt i samhället) en ny ordförande. Hon heter Annabella Kraft, är 69 år och ett välkänt ansikte för många i Skärholmens stadsdel. I 32 år arbetade hon här – först på förskolan Bredängstorget 29.

– Dit kom jag 1975, som förskollärare men jag blev chef redan efter några år. Redan från början lyfte jag fram barnperspektivet inom pedagogiken. Barnperspektivet har präglat hela mitt yrkesliv och varit min främsta drivkraft, säger hon.

När stadsdelsnämnderna infördes 1997 blev Annabella Kraft områdeschef för Vårberg, med ansvar för skola, fritid och socialtjänst för unga. 1999 blev hon barn- och ungdomschef för hela Skärholmens stadsdel (ansvarig för förskola, grundskola, socialtjänst och fritid). Den tjänsten hade hon i många år.

– Jag tyckte mycket om att arbeta i Skärholmens stadsdel, för det är ett område där man verkligen kan göra skillnad när man arbetar med barn och unga. Detsamma gäller i Södertälje, där jag arbetar nu, säger hon.

Stortrivs i Sätra

Annabella Kraft flyttade till Sätra 1980, och bor kvar där. Hon stortrivs i stadsdelen, med ”alla härliga grönområden” och har ingen tanke på att flytta. Däremot jobbar hon alltså numera i Södertälje. 2007 fick hon jobb som utbildningsdirektör där – ett steg uppåt i karriären.  Fem år senare blev hon seniorchef och ledarskapsutvecklare i Södertälje, en tjänst hon fortfarande har.

Nu är hon alltså även nyvald ordförande för Bris. Hon valdes vid kongressen i Norrköping den 21 maj, efter att ha suttit med i styrelsen i två år.

– Den absolut viktigaste frågan är att bryta trenden med ökande psykisk ohälsa bland barn och unga. Den är mycket oroande, säger hon och tillägger:

– Det är svårt att veta vad ökningen beror på. Orsakerna är ofta väldigt individuella. Men det är otroligt viktigt att detta nu finns med i samhällsdebatten.

Billigare för unga

Under kongressen antog Bris en långsiktig plan för 2017–2021,  ”Tio steg mot ett samhälle där barnets rättigheter respekteras”. I den beskrivs hur man ska arbeta för att stärka barns rättigheter genom Bris tre verksamhetsgrenar – att stödja barn, att mobilisera samhället och att påverka beslutsfattare.

ANNONS

– En annan viktig sak är att vi gjort det enklare för unga att bli medlemmar i Bris. Vi beslutade att alla under 18 år bara behöver betala en engångssumma på 100 kronor för att bli medlemmar, säger Annabella Kraft.