ANNONS

Sätrabor får sina hem besiktigade inför sprängningar

Trafikplats Kungens kurva, där huvudtunneln kommer att starta.
Trafikplats Kungens kurva, där huvudtunneln kommer att starta.
2017 börjar huvudtunnlarna i Förbifart Stockholm sprängas. I höst inspekteras därför alla byggnader i Sätra, som ligger högst 150 meter från tunnelarbetena.
ANNONS

I dagarna har brev från Trafikverket dimpt ner hos många Sätrabor eller fastighetsägare i Sätra. Gemensamt för dem är att de äger en fastighet eller bor i ett hus, högst 150 meter från bygget av huvudtunnlarna i Förbifart Stockholm.

I brevet får de veta att deras husen ska besiktigas under perioden augusti–oktober. Anledningen är att huvudtunnlarna i Förbifart Stockholm börjar sprängas i januari 2017.

– Först tar vi reda på om husen står på pålad grund, på platta eller på rena berget. Sedan gör vi själva besiktningen. Då letar vi efter sprickor i tapeter eller vid fönster till exempel. Vi kollar att allt är schysst och noterar avvikelser, säger Per-Åke Hjälmbacken, samordnade byggledare för delprojekt söder, i Förbifart Stockholm.

När projektet är klart gör man sedan en slutbesiktning för att se om några förändringar skett på grund av sprängningarna.

– Grundtanken är att vi gör en förbesiktning och en slutbesiktning men om en fastighetsägare ringer under arbetsperioden för att han upptäckt något åker vi ut och tittar på det, säger Per-Åke Hjälmbacken.

Arbetet med tunnlarna kommer framför allt att pågå vardagar klockan 07-22, men Trafikverket har också fått dispens från miljöförvaltningen för att arbeta på lördagar klockan 9–17.

Boende som störs av ihållande buller kan erbjudas tillfälligt boende på annan plats.

– Det kan till exempel gälla personer som arbetar natt och behöver kunna sova på dagen, säger Per-Åke Hjälmbacken.

Sätraborna är inte de första som får sina bostäder besiktigade. Tidigare har även boende och fastighetsägare i Skärholmen fått sina hus besiktigade, på grund av sprängningar av arbetstunnlar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.