ANNONS

Sätraskolan hade tidigt en plan för att hantera coronakrisen

sätraskolan
Sätraskolan har infört åtgärder för att minskar antal elever i på samma plats samtidigt, bland annat äter eleverna matlåda i klassrummen.
De senaste veckorna har mer än hälften av eleverna på Sätraskolan varit borta liksom många ur personalen. Men skolan gjorde tidigt en plan och har kunnat hantera det pressade läget.
– Vi har legat steget före. Men nu kommer påsklovet verkligen passande, säger rektor Margareta Forsman.

ANNONS

Hur mår Skärholmen? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

Drygt hälften av Sätraskolans 700 elever är inte på skolan och undervisningen sker både på distans och på skolan. Även runt 30 av skolans 140 i personalen har varit stadigt borta de senaste veckorna. Men trots ett exceptionellt läge så tycker rektor Margareta Forsman att skolan har kunnat hantera det bra.

Mycket tack vare att skolan redan för en månad sedan fick i uppdrag av staden att bygga en beredskapsplan med hur man till exempel gör om många elever och personal är borta och hur man ställer om till distansundervisning.

– Då kändes det som att det var långt kvar innan vi skulle behöva använda den, men nu kan jag säga att det var den bästa handlingsplan vi har gjort. Det har gjort att vi har kunnat arbeta lugnt och upptryggat hela vägen, säger hon.

Margareta Forsman, rektor Sätraskolan

Margareta Forsman, rektor Sätraskolan

Skolan försöker undvika att fler elever än nödvändigt samlas på ett och samma ställe samtidigt, därför serveras skollunchen nu i matlådor som eleverna äter i klassrummen eller ute på gården. Och personal börjar tidigare varje dag så att elever i de lägre årskurserna kan tas emot på skolgården så att föräldrar inte behöver gå med in. Man har även flyttat en del av undervisning utomhus.

– Det handlar hela tiden om flexibilitet och personalen rycker in och hjälper till där det behövs. Nu sker förändringar så snabbt och nya rutinbeslut kan behöva tas varje dag. Det är som att det har blivit det nya normala. Vi i personalen har också börjat ha morgonmöten varje dag där vi pratar om hur vi löser dagen, hur vi förekommer information och problem och där lyfter vi även bra idéer, säger hon.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

ANNONS

– Det här är så klart ett exceptionellt läge, men vi har också erfarenhet av andra stora händelser som har påverkar lokalt. Skjutningarna här i Sätra för ett år sedan till exempel. Då liksom nu hade skolan en viktig roll där vi står för det trygga och normala med rutiner och vuxennärvaro. Vi behöver också kunna förhålla oss till människors oro och finnas där för att svara på frågor.

Hur mår du? Inte längre en artighetsfras i söderort

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Jag tycker att vi själva har lyckats hålla en bra nivå med antal personal, och staden har varit ett bra stöd. Men jag måste säga att påsklovet verkligen kommer passande, och vi uppmanar de som kan att ha barnen hemma. Då ska vi också storstäda avdelningarna här på skolan, säger hon.

stötta söderort

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.