Sätrastrandsbadet får kritik

Karin Brand vill se bättre säkerhet på Sätrastrandsbadet.
Karin Brand vill se bättre säkerhet på Sätrastrandsbadet.
Förra lördagen drunk­nade en 68-årig kvinna och hennes 7-åriga barnbarn i närheten av ­Sätrastrandsbadet.

Nu vill Svenska livräddningssällkapets general­sekreterare se en rad förbättringar.

Trots att luften är kylig denna onsdagsförmiddag har några ungdomar kavlat upp byxbenen och vadat ut i vattnet vid Sätrastrandsbadet. Det var vid klipporna några hundra meter bort som två små pojkar, nio och sju år gamla, hamnade på för djupt vatten förra lördagen. Deras 68-åriga farmor ­kastade sig ut i vattnet och lyckades rädda den äldre pojken. Men hon hade inte nog krafter kvar för att få upp 7-åringen som försvann ­under ytan. En förbipasserande på stigen lyckades dra upp kvinnan, men varken hennes eller ­barnets liv gick att rädda.

Olyckan inträffade utanför det inhägnade badområdet men Svenska livräddningssällskapets generalsekreterare, Karin Brand, tycker att det finns en rad förbättringar som måste göras på badplatsen. Ett allvarligt problem är att det inte finns några livbojar på platsen.

– Det är förskräckligt dåligt. Det finns tydliga rekommendationer på att de ska finnas med ett mellanrum på högst hundra meter, säger hon.

Karin Brand efterlyser också informationstavlor med larmnummer och enkla skisser på hur hjärt- och lungräddning går till. Andra förslag är att ha utbildade strandvärdar som har uppsikt över badgästerna, samt att arrangera sommarsimskola för att förbättra simkunnigheten i området.

– Det skulle vara perfekt att ha simskola vid Sätrastrandsbadet, eftersom det är så långgrunt här, säger Karin Brand.

Badsäsongen vid Sätrastrandsbadet sträcker sig mellan den 15 juni och 15 augusti och det är då liv­bojarna placeras ut, enligt Rune Ney, som är avdelningschef för samhällsservice på Skärholmen stadsdelsförvaltning.

– Annars försvinner de. Och vid den här olyckan hade det inte gjort någon skillnad om det funnits livbojar, för det hände utanför badet, säger han.

Däremot håller han med om att det är en bra idé att sätta upp information om livräddning. Han tycker också att simkunnigheten i området är för dålig och att sommarsimskola skulle kunna vara ett sätt att förbättra den.

Men än så länge har inte stadsdelen diskuterat sommarsimskola tillsammans med idrottsförvaltningen, som ansvarar för sim­undervisningen i skolan. Det finns inte heller några tankar på att införa badvakter, eftersom det kostar för mycket.