S vill satsa på förskolans lokaler

barn leker med tåg
"Vi prioriterar ett förskole- och klassrumslyft", säger Ann-Christine Furustrand (S).
I Socialdemokraternas skuggbudget för Österåkers kommun vill partiet tillföra 20 miljoner kronor i ett förskole- och klassrumslyft.

Socialdemokraterna i Österåker skriver i sin skuggbudget att de vill rusta upp lokalerna för för- och grundskolor.

– Det är krisartat just nu. Vi får rapporter från rektorerna att lokalerna gör det svårt för dem att tillgodose barnens särskilda behov. I investeringsbudgeten prioriterar vi ett förskole- och klassrumslyft på 20 miljoner kronor för att stävja den här utvecklingen, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Vi använder den skattebas som finns

Hon tycker att det är viktigt att kommunen tillgodoser Österåkers behov framför skattesänkningar.

– Vi använder den skattebas som finns, medan Alliansens största enskilda satsning är skattesänkning, säger Ann-Christine Furustrand.

Andra satsningar som S vill göra är att halvera avgiften för musikskolan och halvera taxan för att hyra kommunens idrottshallar.

V vill öka cyklandet

Vänsterpartiet vill inte heller se någon skattesänkning och budgeterar även dem för att lösa lokalbristen i skolan. Dessutom vill de göra en plan för att cykelanpassa kommunen och ge ökade resurser till äldreomsorgen.

De vill även starta ett Ungdomens Hus, som är en slags fritidsgård riktar sig till ungdomar i övre tonåren.

– Det måste till resurser om vi vill göra allvar av våra planer med att göra Österåker till en cykelanpassad kommun. Vi riktar också mycket mer resurser till skolan, barn- och ungdomsverksamhet och miljö- och klimat, säger gruppledaren Francisco Contreras (V).