S vill satsa 150 miljoner på förlossningar

S lovar att göra en rejäl satsning för förlossningsvården om de styr efter valet.
S lovar att göra en rejäl satsning för förlossningsvården om de styr efter valet.
Den pressade situation som råder för barnmorskorna i Huddinge har blivit värre efter sommaren. Nu lovar Socialdemokraterna i Stockholm att göra en rejäl satsning för förlossningsvården om de styr efter valet.
– Hade vi styrt skulle vi tillföra 150 miljoner kronor till förlossningsvården och mödrahälsovården, säger Erika Ullberg som är oppostionslandstingsråd (S)

Mitt i har tidigare rapporterat om den pressade situation som råder på förlossningsavdelningarna i länet. Under sommaren, som brukar vara en svår period för personal och födande, gick många barnmorskor ut och vittnade om en ohållbar situation.

Nu vittnar personalen vid Karolinska i Huddinge om att situationen blivit ännu värre efter sommaren, enligt SVT Nyheter Stockholm.

– Sommarsituationen har bara fortsatt och det har faktiskt blivit sämre. Vi har blivit färre i bemanningen eftersom att uppsägningstiderna för de som sade upp sig innan sommaren träder i kraft nu, säger Maria Fogelström, fackligt förtroendevald och en av barnmorskorna på Karolinska i Huddinge till SVT.

Samtidigt lovar nu Socialdemokraterna i Stockholm att om de styr efter valet ska göra en rejäl satsning på förlossningsvården.

– Hade vi styrt skulle vi tillföra 150 miljoner kronor till förlossningsvården och mödrahälsovården mer än de styrande allianspartierna. Dessa pengar hade kunnat gå till att förbättra arbetsmiljön för barnmorskorna, anställa mer vårdpersonal och införa moderna arbetstidsmodeller med möjlighet till arbetstidsförkortning, säger Erika Ullberg som är oppostionslandstingsråd (S)

Barnmorskan Maria Fogelström berättar också för SVT att hon upplevt flera patientosäkra situationer på grund av personalbristen. Efter att barnmorskorna i Huddinge slagit larm om det hårda trycket har ledningen på sjukhuset beslutat att stänga hälften av BB-platserna, eftersom personalen inte räcker till. De tolv platserna för eftervård kompenseras delvis med fyra platser tagna från neonatalavdelningen.

– Vi måste föra en politik där barnmorskorna orkar och vill arbeta inom förlossningsvården, säger Erika Ullberg, oppostionslandstingsråd (S).