Satsar 74 miljoner kronor mot ungdomsarbetslöshet

Botkyrka kommun ska samarbeta med Arbetsförmedlingen.
Botkyrka kommun ska samarbeta med Arbetsförmedlingen.
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
Ungdomsarbetslösheten i Botkyrka ligger på cirka 15 procent.

Nu ska kommunen få pengar från Europeiska socialfonden för att få ned arbetslösheten.

I januari i år var 8,7 procent av ungdomarna i Sverige inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Botkyrka låg betydligt högre än så – 15 procent.

Nästa år ska kommunen och Arbetsförmedlingen få stöd av Europeiska socialfonden för att få ned arbetslösheten bland ungdomar mellan 15 och 24 år.

Europeiska Socialfonden riktar 48,8 miljoner kronor till Botkyrka. Samtidigt satsar kommunen och Arbetsförmedlingen 24,4 miljoner kronor. Enligt kommunens projektledare Beatrice Gustafsson ska Botkyrka och Arbetsförmedlingen jobba ihop kring ungdomarna i satsningen som pågår till år 2019.

– I ett nära samarbete mellan Botkyrka kommun och Arbetsförmedling ska utnyttjandet av befintliga åtgärder hos respektive myndighet effektiviseras för att skapa en sammanhållen kedja av insatser utifrån den enskilde individens behov, säger Beatrice Gustafsson i ett pressmeddelande.

Botkyrka har höga mål för att minska arbetslösheten de närmaste åren. Marcus Ekman (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, är glad över pengarna som nu går till satsningen.

– Vår ambition är att halvera arbetslösheten till 2020. För att klara av att göra det så behöver vi skapa fler jobb och se till att rusta Botkyrkaborna på de sätt som ger störst möjlighet till jobb och vidareutbildning, säger han.

Fakta

Startar på allvar nästa höst

Satsningen går under namnet BASUN (Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen i samverkan för sänkt ungdomsarbetslöshet).

Projektet startar med analyser och planering i nio månader.

Själva genomförandet där kommunen och Arbetsförmedlingen går in skarpt läge med ungdomarna startar tidigast i augusti 2016.

Europeiska socialfonden är EU:s viktigaste verktyg för att skapa jobb i Europa. Målet är att minska skillnader i välstånd och levnadsstandard i EU.