ANNONS

Ella Bohlin: ska satsas i utsatta områden

Papporna Sotiris Falieris och Leo Jonasson och Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd.
Papporna Sotiris Falieris och Leo Jonasson och Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd.
Pappagrupper är ett bra initiativ men skattepengar ska i första hand satsas för att öka jämställdheten i den befintliga bvc-verksamheten. Framför allt i socialt utsatta områden, säger Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län.
ANNONS

– Vi vill satsa för att nå dem som är längst bort från BVC och från ett jämställt föräldraskap, det är där vi kommer att lägga resurserna.

Pappagrupperna är ett bra initiativ men de bör fortsätta utan att skattemedel är inblandat, tycker Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län. Att grupperna blivit färre är en stor förlust, samtidigt menar hon att det är bättre att försöka förändra den befintliga BVC-verksamheten och göra den mer inkluderande.

Det är viktigt att se att alla familjer inte heller består av en mamma och en pappa.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län.

 

– Vi vill fånga upp och möta samtliga föräldrar istället för att satsa på pappagrupper som en parallell verksamhet. Det är också viktigt att se att alla familjer inte heller består av en mamma och en pappa, säger Ella Bohlin.

I år påbörjas arbetet med en rad förändringar som ska göras inom länets barnavård. Förändringarna är resultatet av projektet Pappa på BVC, en undersökning som genomfördes 2013-2015 med målet att även den icke födande föräldern ska söka sig till BVC och känna sig sedd och delaktig vid besök där.

Några konkreta förändringar är bland annat ett särskilt samtal som ska erbjudas pappan eller partnern. Besökstiderna för föräldragrupper och rutinbesök ska ses över och förändras för att bättre passa den förälder som arbetar. Vårdmiljön ska också anpassas och bli mindre riktad till enbart den födande föräldern. Ytterligare en ambition är att bli bättre på att erbjuda föräldrarna känslomässigt stöd vid sidan av det medicinska.

Det låter väldigt omfattande och kostsamt, hur ska ni lyckas möta alla de här behoven?

– Vi påbörjar ju arbetet nu i år, det återstå se hur det lyckas. Målet är att det ska vara implementerat i hela länet 2019.

ANNONS

 

Läs artikeln om Pappagrupper på väg att försvinna