Satsning mot stök runt Täby centrum

Polisen slår larm om att området runt Täby centrum blivit oroligt. Främst handlar det om unga som utsätts för brott av andra unga. Nu vill enade krafter få till en förbättring.

Stämningen har blivit allt mer orolig i området kring Täby centrum sista året. Det hävdar polisen. Anmälningar om misshandel, skadegörelse, stölder och snatterier har ökat och både väktare och fältarbetare har haft fullt upp.

Nu görs en kraftsamling för att vända trenden. I satsningen deltar bland annat polisen, fastighetsägare och kommunala Trygg i Täby.

– Det är ett stort centrum där det samlas ungdomar från nästan hela länet och vi behöver bli bättre på att synas, säger Bo Hammerin som är brottsförebyggare på Trygg i Täby.

Runt eftermiddagar och framförallt helger blir det stök och inte minst är det drogrelaterade brott man stöter på, uppger Bo Hammerin. Han tror dock på en bättring.

– Vi kommer att vara på tårna och arbeta förebyggande. Det blir täta möten mellan polisen och alla som jobbar med ungdomar, säger Bo Hammerin.

Som Mitt i Täby berättat tidigare så är det ofta dålig uppslutning vid nattvandringar. Detta är något som kommunen vill se en ändring på.

– Vi vill självklart ha mycket besökare i Täby centrum men om man har dålig vuxennärvaro så skapas otrygghet, säger Bo Hammerin.

Anmälningarna av både misshandel och narkotikabrott ökade under förra året i Täby, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. För misshandel steg siffran från 284 till 311 och för narkotikabrott var siffrorna snarlika.

Däremot blev anmälningarna om skadegörelse färre.

Fakta

Så kan föräldrar hjälpa till

Prata och intressera dig för vad ditt barn gör på kvällar och helger.

Ha kontakt med andra föräldrar och försök ha gemensamma överenskommelser för vad som gäller för ungdomarna.

Delta i nattvandringar och besök fritidsgårdarna runt i kommunen.

Om du exempelvis ser ett brott begås så tveka inte att kontakta polisen.

Källa: Täby kommun