Satsning på att få fram nya unga modeskapare

I helgen höll ”Ungt mode Botkyrka” en pressvisning. Där visades kläder som tio unga flickor sytt.

– De ville inte gå hem när de var i gång och sydde, säger Halema Dahie, projektledare.

In i det sista arbetade flickorna med att få sina plagg färdiga. Med stöd från handledarna har de gjort allt själva – från att välja modell och tyg, klippa till och sedan sy och prova.

Kläderna är till dem själva, vissa har sytt klänningar, andra toppar.

Åtta lördagar har flickorna, som är mellan 12 och 18 år, arbetat under större delen av dagen.

I mitten av förra veckan var kläderna ännu inte klara, men man planerar redan att visa upp dem vid flera tillfällen under våren.

Idén till projektet fick hon av sin dotter. 13-åriga Aya Hassnawi ägnar all ledig tid åt design och mode. Hon drömmer om att bli en framgångsrik modeskapare med ett eget märke.

Projektet, som alltså går under namnet Ungt Mode Botkyrka, har fått ekonomiskt stöd från flera håll, bland annat kommunen.

– Vi har köpt tyger för pengarna, säger projektledaren Halema Dahie. Man har också köpt SL-biljetter för att några av flickorna skulle kunna åka tunnelbana eller buss på helgerna. Även frukt och te har handlats in. Tre professionella sömmerskor har också funnits med i sysalen.

Intresset är mycket stort, och Halema Dahie är övertygad om att fler vill vara med.

– Det finns även pojkar som vill skapa kläder och de är så klart också välkomna. Många stora modeskapare är ju män, säger hon.

Malema Dahie ville byta jobb och gick till arbetsförmedlingen. Där träffade hon en jobbcoach och berättade om idén med ett syprojekt.

Coachen som Halema träffade är kulturproducent Hans Andrén. Han har slutat som jobbcoach, men har precis som Halema ställt upp ideellt för projektet.

– Jag anser att modeskapare som de här flickorna behövs. Det är snedrekrytering till högskolor och andra högre utbildningar för modeskapare. De två viktigaste högskolorna, Beckmans designhögskola och Konstfack, håller med. Vi samarbetar med dem för att fler ungdomar från Botkyrka ska satsa på utbildning inom mode och design, säger Hans Andrén och fortsätter:

– Halema och jag arbetar för att vi ska få modeskapare från alla delar av Storstockholm. Alla vinner på det. Modet blir bättre och mer intressant, säger han.

Projektet fortsätter redan i sommar.