ANNONS

Satsning på svenska ska ge nöjdare pensionärer i Botkyrka

Botkyrka kommun hemtjänst
Pensionärer och andra personer som får vård, omsorg och assistans ska få lättare att tala med och förstå personalen.
Framförallt hemtjänsten har fått dåliga resultat i undersökningar.
Nu siktar kommunen på att Botkyrkaborna ska bli mer nöjda med hemtjänst, personliga assistenter och boenden.
Ett av sätten är att utbilda personal i svenska språket.
ANNONS

Genom att samtalen mellan personalen och de Botkyrkabor som får vård, omsorg eller assistans går bättre hoppas kommunen på nöjdare medborgare och på högre betyg.

30 anställda snart klara

Snart är de första cirka 30 personerna som gått en 40 veckor lång utbildning med svenskundervisning en halvdag per vecka klara. Ett nytt gäng med kommunanställda påbörjar utbildningen under 2020.

– Under lektionerna söker vi ofta svenska synonymer till de ord som eleverna fastnar på, hellre än att översätta ordet till sitt eget modersmål. På det sättet breddar man snabbt sitt svenska ordförråd, säger Maria Bergnäs i ett pressmeddelande från vård- och omsorgsförvaltningen.

Kommunikation med anhöriga

Även kommunikationen med anhöriga och mellan kollegor ska bli bättre efter undervisningen, liksom förmågan att läsa och skriva dokumentation. På uppsidan finns också att bättre språk ökar möjligheterna för den anställde att vidareutbilda sig.

– Jag jobbar oftast ensam med min brukare, och hon har inget eget tal, så det blir inte så stora möjligheter för mig att tala svenska till vardags. Och när jag är ledig talar jag mest spanska, därför är det här en jättebra chans för mig att utveckla mitt språk och min grammatik, säger personliga assistenten Mirtha Alvarez i samma pressmeddelande.

I år kommer drygt 20 personer att börja på utbildningen.

ANNONS