Ny satsning på psykiatri för unga i Järva

Nu tillför alliansen i Stockholms län sex miljoner kronor till verksamheten Järva unga.
Nu tillför alliansen i Stockholms län sex miljoner kronor till verksamheten Järva unga.
Nu blir psykiatrimottagningen för barn och unga i Järva permanent. Alliansen satsar sex miljoner på verksamheten.
– Att satsa på Järva unga är ett sätt för oss att försöka ge alla ungdomar i alla delar av Stockholms län mer lika förutsättningar i livet, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Nu tillför alliansen i Stockholms län sex miljoner kronor till verksamheten Järva unga specialistcenter. Verksamheten startade 2015 blir nu permanent genom alliansen satsning. Mottagningen som finns i Kista är en samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin, Maria Ungdom och den lokala beroendevården. Mottagningen vänder sig till ungdomar i åldern 16–25 år.

– Personer med parallella problem får oftast vård på olika ställen. Det unika med Järva unga är att allt finns samlat under samma tak, det gör det lättare att nå fler ungdomar med rätt insatser, säger Ella Bohlin (KD) barn och äldrelandstingsråd.

Andelen unga vuxna som sökt vård för psykisk ohälsa i länet har enligt landstingets statistik ökat. Järva unga är en del av Alliansens satsning på vård för barn- och ungdomar boende i utsatta områden. Besöken är kostnadsfria och det behövs ingen remiss. Här kan ungdomar även få hjälp dygnet runt i akuta situationer. Teamet består av specialistläkare, sjuksköterskor, psykologer, socialsekreterare och arbetsterapeuter.

– Tidig hjälp med rätt kompetens är det viktigaste när unga mår psykiskt dåligt eller riskerar att fastna i missbruk – eller både och. Att satsa på Järva unga är ett sätt för oss att försöka ge alla ungdomar i alla delar av Stockholms län mer lika förutsättningar i livet, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.