Satsning så att fler kan läsa e-böcker

Allt fler Vallentunabor lånar e-böcker. Men e-lånen är dyra för biblioteken och nu vill kommunen satsa 200 000 kronor på att fler ska få läsa digitalt.

Förra året lånade Vallentunaborna rekordmånga e-böcker. 7 740 stycken, närmare bestämt, vilket var en fördubbling jämfört med 2012.

Det digitala läsandet var så populärt att e-boksutlåningen både begränsades och stängdes ner en period förra hösten. Pengarna var helt enkelt slut, då biblioteket betalar 20 kronor per nedladdning till förlagen.

Nästa år vill kulturnämnden i Vallentuna undvika att e-boksutlåningen slår i taket. Därför har nämnden ansökt om att få ta 200 000 kronor ur sin sparkassa till att lägga på e-böcker.

– Vi vill uppmuntra det digitala läsandet. Till exempel lånar skolorna en stor del av e-böckerna. Vi får reda på under hösten om vi får pengarna, efter beslut i fullmäktige, säger Pernilla Järveroth, kultur- och fritidschef i Vallentuna.

Med dagens avgift på 20 kronor per lån skulle pengarna räcka till 10 000 fler utlån av e-böcker för Vallentunaborna.

Men avtalet med e-boksförlaget Elib omförhandlas just nu. Pernilla Järveroth hoppas att det nya avtalet ska innebära lägre avgifter för kommunerna, så att Vallentuna bibliotek inte behöver begränsa antalet utlån framöver.

– Det nya avtalet är inte klart än. Men vi hoppas att det blir billigare i fortsättningen, säger hon.

Vallentunaborna läser inte bara e-böcker flitigt. Förra året lånade kommuninvånarna 7,5 ”vanliga” böcker var i snitt. Det är näst mest i länet.

Täby toppade listan med 8,2 boklån och länssnittet låg på 5 böcker.

Fakta

Jonasson bland favoriterna

Populärast just nu, i hela Sverige:

Svarthuset av Peter May

Livet efter dig av Jojo Moyes

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson

Steglitsan av Donna Tartt Källa: E-lib.se