ANNONS

Satsning på unga sverigefinnar

Under cafét fick besökarna läsa om olika finska filmer. På bild är Laura Santala.
Under cafét fick besökarna läsa om olika finska filmer. På bild är Laura Santala.
– Vi vill få in de ungas röster för att höra vad tycker de att kommunen borde anordna för evenemang eller borde ta hänsyn till, säger Mari Forsberg som arbetar med finskt förvaltningsområde i Upplands Väsby kommun.
ANNONS

Som ett första steg för att nå ut till unga Sverigefinnar i kommunen ordnades ett café tillsammans med Sverigefinska ungdomsförbundet förra veckan. Laura Santala, generalsekreterare i Sverigefinska ungdomsförbundet tror att föreningen kommer fortsätta samarbeta med kommunen för att ordna aktiviteter för unga.

– Det var bara två som kom men de var väldigt aktiva. Vi är glada för att vi fick så bra tips, säger Mari Forsberg som arbetar med Finskt förvaltningsområde i Upplands Väsby kommun.

Som finskt förvaltningsområde har kommunen extra skyldigheter gentemot den sverigefinnar. Framförallt handlar det om att information ska finnas tillgänglig på finska men kommunen ordnar också ett antal aktiviteter som bio. Det brukar vara god uppslutning men ofta är det en hög medelålder på aktiviteterna.

Men på caféet fick kommunen tips på filmer som skulle funka bättre för unga, nämligen komedier av olika slag. Det lyftes även önskemål om en egen filmklubb på Sverigefinska skolan och allmänt häng.

– Elever från Sverigefinska skolan och modersmålsundervisningen träffas inte. Därför vore det roligt att kunna föra samman alla unga med finsk bakgrund.

Att möta jämnåriga med samma modersmål är väldigt viktigt för språkutvecklingen eftersom det ger möjlighet att höra hur andra använder språket att prata om det som ligger en själv närmast hjärtat.

– Det är så språket utvecklas, det blir något helt annat när man pratar med mormor eller en kompis.

Nu kommer kommunen gå igenom alla förslag och ge återkoppling. Troligtvis startar fler aktiviteter för unga sverigefinnar till hösten men kanske redan i slutet av våren.

ANNONS