ANNONS

Nya satsningen: Gratis mensskydd till unga

Menskopp tampong
Olika typer av mensskydd.
Gratis mensskydd till unga – det är Österåker kommuns senaste satsning. Frågan brukar ofta väcka debatt, men hittills är responsen positiv.
ANNONS

Sedan årsskiftet delar Österåker kommun ut gratis mensskydd till ungdomar mellan 12 och 23 år. Skydden delas ut via ungdomsmottagningen samt på Österåkers gymnasium och Skärgårdsgymnasiet.

”Det är så vi är biologiskt skapta”

Initiativet uppkom efter att kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) besökte Skärgårdsgymnasiet där eleverna hade fått i uppgift av sin lärare att lyfta fram orättvisor i samhället. En av frågorna som de var rörande överens om var orättvisan kring att tjejer behöver betala för hygienprodukter som mensskydd. Michaela Fletcher instämmer:

– Det är så vi är biologiskt skapta.

En satsning på ungas hälsa

Samtalet resulterade i en satsning på ungas psykiska och fysiska hälsa, som, förutom en extra kuratorstjänst för skolorna i kommunen, alltså innebär gratis mensskydd.

– Det kan finnas ungdomar som inte ens får ut sitt studiebidrag, och då är det här en stor kostnad, säger Michaela Fletcher.

Positiv respons

Frågan kring gratis mensskydd skapar ofta debatt och de nej-sägare som hörs är många gånger killar som tycker att det är orättvist. Jämförelsen med att rakprodukter för män också kostar pengar är ett återkommande argument.

– Jag ställde den frågan till tjejerna som jag träffade: ”killarna måste ju raka sig?”. Svaret jag fick var: ”måste de?”, säger Michaela Fletcher och menar att även de killar hon har pratat med ser positivt på satsningen.

Pia Jonason, barnmorska och enhetschef för Ungdomsmottagningen i Österåker, delar samma syn på mottagandet och säger att responsen har varit positiv.

– Hittills har vi inte stött på något missnöje.

ANNONS

Satsningen kommer att pågå under hela 2018 och av projektets totala budget på 800 000 kronor har 21 000 gått till inköpet av mensskydd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.