ANNONS

Sätt fart på terminen – ge dig själv ett höstlöfte

Börja på gymmet och fixa i nya huset i Kvisslingby. Det lovar Svante Samuelsson och Marianne Djupenström sig själva inför hösten.
Börja på gymmet och fixa i nya huset i Kvisslingby. Det lovar Svante Samuelsson och Marianne Djupenström sig själva inför hösten.
Krispig sensommarluft, jobbstart och en ny termin i skolan.

För många är hösten ett tillfälle till nystart. Mitt i har kollat Åkers­bergabornas höstlöften.
ANNONS

Tillbaka från sommarledigheten?

Är du solkysst, full av energi och laddad att ta itu med nya utmaningar? Då kanske det är dags att göra som många andra – ge dig själv ett höstlöfte.

Coachen Gunilla Turner, från Vaxholm, menar att frågan är högaktuell.

– Vi blir bombarderade med de här frågorna nu, säger hon.

Britta Lundkvist, också coach från Vallentuna, menar att hösten är ett utmärkt tillfälle att ändra i gamla vanor man inte gillar.

– Att hösten är en nystart har vi med oss från skoltiden. Efter semestern­ när vi har fått sommar och sol och är fulla av energi. Är man väldigt slutkörd är det svårt att göra förändringar, säger hon.

Båda två jobbar med en metod som kallas självledarskap – att guida sig själv fram till en önskad livsförändring.

– Om du var din egen coach, eller­ din bästa vän, vad skulle du säga till dig själv då? frågar Britta Lundkvist

Förmodligen skulle du vara ärlig­ men inte allt för hårt och berömma även små framsteg. För beteendeförändringar är inget man kan skynda fram, det betonar båda.

ANNONS

– Det finns ingen quickfix, säger Gunilla Turner.

Vill man ändra en vana, till exempel­ börja träna ska man undvika att gå ut för hårt och i stället jobba sig framåt med små steg. Sätta ett övergripande mål och sedan­ beta av mindre delmål på vägen.

– Man kan leva på motivation i några veckor, sedan håller det inte, säger Gunilla Turner.

Ska man skapa en hållbar beteendeförändring gäller det att ha tålamod. Skapa nya ritualer som så småningom blir vanor. Det funkar bäst i samklang med den mänskliga hjärnan som vill lite mer än våra kroppar klarar, enligt coacherna.

– Vi tänker 50 000 tankar per dag, så mycket kan vi aldrig göra. Kom överens i familjen om nya rutiner­ och var inte för otålig. Ge en ny vana åtta veckor och utvärdera sen om det var bra eller inte, säger Britta Lundkvist.

Mitt i Södra Roslagen tog tempen på Åkersbergaborna. Ett par, som berättade om höstens utmaningar, var Svante Samuelsson och Marianne Djupenström. De står inför att flytta till Kvisslingby från Upplands Väsby, efter att ha haft sommarhus i Österåker.

Förutom flytten, som väntas ta en stor del av deras tid, ser Svante­ Samuelsson fram emot att börja träna.

– Det var tre år sedan jag var på Friskis och Svettis. Det är den ständiga påminnelsen. Jag har jobbat kväll tidigare, men nu har jag ändrade arbetsförhållanden och kan börja gå dit, säger han.

Vilket höstlöfte har du gett dig själv?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.