Satte kniven mot bussförarens hals

Bussföraren fick drogpåverkade rånarens kniv mot halsen under färd. Ändå lyckades han köra till en hållplats och få ut gärningsmannen – som då gick till attack mot en bilist.

Nu har knivrånaren dömts till sex års fängelse.

Skräckfärden på buss 444 sent den 23 februari, och det efterföljande knivöverfallet på en bilist, slutade efter omständigheterna väl.

32-åringen från västra Stockholm steg på bussen i Orminge strax före klockan 22. Vid Nacka trafikplats gick han till angrepp mot bussföraren och krävde att få pengarna samtidigt som han höll en kniv mot förarens hals.

Bussföraren behöll lugnet och körde till hållplatsen i Henriksdal där han lyckades få ut 32-åringen ur bussen.

– En mer lättskrämd bussförare hade kört av vägen, bussföraren uppträdde med oerhörd kyla, säger Johan Tamm, bussförarens måls­ägandebiträde.

Den alkohol- och drogpåverkade 32-åringen tog sig bort till ett garage på Västra Finnbodavägen, där han angrep en kvinnlig bilist. Han slet ut henne, knivhögg henne i höften och på överkroppen och krävde att få hennes bil.

Kvinnan lyckades undkomma och tog sig till busshållplatsen i Henriksdal där polisen befann sig.

– Överfallet är synnerligen grovt, det var en slump att det inte blev livshotande skador, säger Johan Tamm.

Med hjälp av kvinnans mobiltelefon som 32-åringen stulit kunde polisen lokalisera bilen och stoppa den i närheten av Skurubron.

32-åringen har nekat till brotten och sagt att han lånat bilen.

Nacka tingsrätt finner bevisen mot 32-åringen övertygande och dömer till sex års fängelse och 127 344 kronor i skadestånd.

Lokaltidningen Mitt i har sökt 32-åringens advokat, utan framgång.

Fakta

Fler tillbud på bussar

2012: En 36-årig man somnar vid ratten och krockar med en buss på Värmdövägen. En passagerare skadas.

2013: Bussföraren på nattbuss 422 kör direkt till polishuset när han angrips av ungdomar.

Anmälningar om hot och våld mot bussförare ökar enligt bussbolaget Keolis. Bolaget anger som orsak att det blivit bättre på att uppmärksamma sådana händelser.