Bodström vill bygga: ”Sätter högsta fart”

Thomas Bodström vill prioritera byggen.
Thomas Bodström vill prioritera byggen.
Med Thomas Bodström som ny landshövding kommer det att gå undan. För Mitt i avslöjar han sina planer: Bygga bostäder.

Mitt i bruset om Anna Kinberg Batras avgång kom en annan nyhet: advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström blir ny landshövding i Stockholm och tar över efter Chris Heister den 1 november.

Hur gick det här till?

– Jag blev tillfrågad av civilminister Ardalan Shekarabi och tyckte att det lät spännande, även om det var ett svårt val för jag trivs väldigt bra på advokatbyrån. Men det går ändå inte lika snabbt som när jag blev tillfrågad om att bli justitieminister, då hade jag bara fyra dagar på mig. Nu är det mer än två månader innan jag tillträder och byrån övertas av andra på byrån.

Är inte du för ung för att bli landshövding?

– Det har varit så tidigare. Men man är ju chef för länsstyrelsen och jag kommer att sätta högsta fart direkt. Vi har en situation där det behöver byggas bostäder, en segregation som är förfärlig och vi saknar idrottsplaner för fotboll, hockey, bandy och handboll. Idrottsplatser är inte en fråga för länsstyrelsen men jag kommer att driva det ändå. Och så är vi är en tillväxtregion och jag ska göra vad jag kan för att stötta näringslivet.

2004 spelade Thomas Bodström med division 5-laget i Djursholm. Foto: Pekka Pääkkö

Om du prioriterar byggen kan man tolka det som att du vill att myndigheten blir mindre motsträvig än den ibland varit hittills.

– Jag tänker inte recensera länsstyrelsen arbete nu utan ska först träffa alla 400 medarbetare.

Flyttar du in i Tessinska palatset?

– Ja, det ska man göra. Det är boendeplikt som det heter. Men om jag säljer lägenheten är inte bestämt.

Du är en riktig stockholmare som bott överallt i stan. Berätta var.

– Jag är uppvuxen i Sollentuna och har bott i alla delar av innerstan: På Torsgatan, Tulegatan, Grev Turegatan, Bergsundsgatan, Fatburs brunnsgatan och Åsögatan. När jag var ung bodde jag till och med i femte hand, det var på Grev Turegatan. En dag knackade han som hade tredjehandskontraktet på dörren. Jag hade aldrig sett honom. Senare bodde jag på två ställen i Nacka och nu på Norr Mälarstrand. Jag är också en av få som spelat fotboll i AIK, Djurgården och Hammarby. I Djurgården spelade jag fem år som ungdomsspelare. Sedan blev det tre år i Allsvenskan för AIK. Jag har också spelat en träningsmatch för Hammarby.

Blir det mer tid till att skriva deckare nu?

– Det har man alltid tid med. Det är en väldigt bra fritidssysselsättning

Ardalan Shekarabi släppte din utnämning i förmiddags, samtidigt som Anna Kinberg Batra höll presskonferens om avgång. Vad tror du det beror på?

– Det var bestämt sen länge. Beslutet togs i går och vi gick ut i dag. Man ska inte behöva ta hänsyn till annat som händer.

2007, På Boovallen i Saltsjö Boo. Foto: Ulrika Lind