Här sätter de färg på Nackas väggar

Muralkonstnärer i Nacka
Konstnärerna Farid Rueda och Julia Rio arbetar den här veckan med målningar på Nacka ishall och tandläkarhuset i Järla.
Tidigare trista väggar får färg och förvandlas till konstverk under Muralfestivalen Wall Street Nacka, som startade i måndags.
Mitt i har träffat några av de medverkande konstnärerna och kollat in deras verk.

 

Wall Street Nacka, muralfestival, muralmålning Järla

Konstnären Julia Rio ligger bakom mönstret på tandläkarlängan vid Värmdövägen, i höjd med Järla station. ”Jag har mest målat utomlands. Det här är första gången jag gör en stor målning på en byggnad i Stockholm. Det känns superkul”, säger hon till Mitt i.

muralmålning Julia Rio muralfestival, Wall Street Nacka, Järla

Julia Rio i arbete tillsammans med assistenten Carlos Martinez. ”Vi har fått ganska fria tyglar. Jag ville ha en färgskala som passar ihop med byggnaden och inte ger för mycket kontrast mot teglet. Lekfullt men jordnära”.

 

Muralmålning, Nacka ishall, Farid Rueda

Nacka ishalls B-hall vetter mot Värmdöleden där bilisterna nu möts av Farid Ruedas imponerande uggla. Helt färdig ska målningen vara i slutet av veckan. Foto: Mattias Kamgren

 

Muralmålning, Farid Rueda, Nacka ishall

 ”Eftersom byggnaden har ett rundat tak passade det bra med en fågel med utsträckta vingar. Det är roligt att kommunerna börjar få upp ögonen för muraler. Genom våra målningar ger vi byggnader en ny existens. Den här väggen har knappast existerat tidigare i folks medvetande. Nu gör den det”, säger Farid Rueda som kommer från Mexiko.

Muralmålning, Finntorp, Astrid Sylwan

Konstnären Astrid Sylwan har satt färg på det här elhuset i Finntorp. Foto: Mattias Kamgren

Muralmålning Nacka stadshus

OKUDA ligger bakom muralmålningen på Nacka stadshus. Foto: Mattias Kamgren

Muralfestivalen Wall Street Nacka pågår till och med 16 september. Henriksdalsmuren, Hellasgården, Sickla köpkvarter, Orminge centrum, Järla sporthall, Boo gård, Ältatunneln (vid Stavsborgsskolan) och Saltismuren är några av de andra platser där det kommer att målas.

Mer info om festivalen och de medverkande konstnärerna hittar du här.