”Sättet man kör på är vansinnigt”

Barn och äldre hinner omöjligt väja för mopedisterna, påpekar närpolisen Andreas Borgbrand.
Barn och äldre hinner omöjligt väja för mopedisterna, påpekar närpolisen Andreas Borgbrand.
Tjuvar på moped rycker folks halskedjor och tar telefoner i farten.

– Livsfarligt. Bara tur att ingen har skadats allvarligt, säger polisen.

Efter 30 fall på tre veckor vill de nu varna allmänheten.

Här på gångbron över Hjulstastråket körde en moped med två unga män i hög hastighet i mitten på förra veckan. Det i sig är inget ovanligt. Men enligt den senaste trenden saktade mopeden ner för att försöka råna en person i farten.

Den här gången misslyckades rånet. Men de senaste tre veckorna har Västerortspolisen fått in ett 30-tal anmälningar om unga män i övre tonåren som kört förbi främst kvinnor och ryckt av deras halskedjor i farten.

– Vi vill varna för de här tjuvarna, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen. Det här är livsfarligt och vi är oroliga att någon verkligen ska komma till skada.

I Tensta där en stor del av rånen begåtts har man länge haft problem med brott relaterade till mopedåkningen. Enligt närpolisen är det ofta så att den buskörning som gäckat både polisen och de som bor i området ofta är kopplad till andra brott.

– Förutom att det kan vara livsfarligt att rycka något från en persons hals är det sättet som mopedåkarna kör också vansinnigt, menar Andreas Borgbrand på närpolisen i Tensta.

Enligt polisen är de som kör maskerade och eftersom de kör snabbt och på mindre vägar där polisens bilar inte kan komma fram är det svårt att ta fast dem. Och det handlar inte bara om mopeder: crossmotorcyklar och andra tyngre motorcyklar har också setts köra på gång- och cykelvägarna.

– Barn och äldre hinner omöjligt väja då. Men de som kör verkar vara helt likgiltiga inför det. Det är bara tur att någon mer inte blivit ihjälkörd.

Han syftar på den tragiska olyckan för två år sedan då en ung kvinna blev ihjälkörd på Tenstagången.

– Efter det kändes det som folk körde lugnare, men nu är det lika illa igen.

För att komma åt problemet gör närpolisen insatser tillsammans med motorcykelpolisen. De gör också inventeringar tillsammans med fastighetsägarna för att beslagta stulna mopeder som gömts i källare och förråd.

Många hör av sig till stadsdelen och till Lokaltidningen. De tycker att polisen aldrig kommer när de ringer.

– Jag förstår frustrationen, vi gallrar bland samtalen såklart, men åker väldigt ofta ut på de här ärendena. Vi kanske inte dyker upp exakt där mopeden synts, utan istället letar vi där dit de kanske har åkt istället. Vi vill ändå be de som bor här att fortsätta ringa. Vi tar det här på största allvar.

Det är bara tur att någon mer inte blivit ihjälkörd.anders borgbrand

Fakta

Polisen: fortsätt att ringa

Polisen uppmanar folk att vara extra vaksamma när de hör ­mopeder i området och att höra av sig med alla tips som kan leda till att de tar fast tjuvarna.

Ofta är det två eller tre personer på mopeden, men det finns också fall där kedjor ryckts av tjuvar till fots.

Tjuvarna slår till i hela väster­ort.

Källa: Polisen