Nu sätts jättemålningen upp i Skärholmen

Projektassistenten Anam Khan, muralmålaren Marta Gil, projektledaren Ailin Moaf Mirlashari, Ali Ahmed, Rewing Aldabag och Aminn Khatib (längst fram) är några av dem som arbetat med muralmålningen.
Anam Khan, Marta Gil, Ailin Moaf Mirlashari, Ali Ahmed, Rewing Aldabag och Aminn Khatib.
Aminn Khatib, Anam Khan och Rewing Aldabag fogar samman målningen i Andra hemmet.
Aminn Khatib, Anam Khan och Rewing Aldabag fogar samman målningen i Andra hemmet.
Nästa vecka sätts den stora muralmålningen upp vid Kulturhuset stadsteaterns fasad i Skärholmen. Mitt i fick en förhandstitt och träffade några av de unga som målat.

– Jag känner mig så stolt och glad. Vi klarade det!, säger Skärholmskillen Ali Ahmed när han tittar på den stora muralmålningen på golvet i Andra hemmet.

Under våren har han och ett stort gäng andra ungdomar från stadsdelen kommit till ungdomsgården för att måla, utifrån skisser som de och många andra arbetat fram under sportlovet. Nu är målningen äntligen klar. När Mitt i hälsar på håller man som bäst på att foga samman delarna.

Nästa vecka ska den fästas på Kulturhuset Stadsteaterns betongfasad, som vetter mot Skärholmen centrum. En grå yta förvandlas därmed till en färgrik hyllning till 127. I blickpunkten finns en enorm tussilago som spränger sig upp ur marken – för att visa på den kraft som finns i 127-området. Runt omkring finns välkända kännemärken som Sätra vattentorn, Vårbergstoppenmoch Bredängs bostäder. Och så finns en regnbågsfärgad trappa – en symbol för mångfalden i området.

– Det finns en stor potential här. Det är det bilden handlar om i grunden, säger Sätrabon Aminn Khatib som hjälpt till att måla som mycket han kunnat.

Bakom projektet står den ideella föreningen Förorten i centrum, som genomfört många liknande projekt i andra förorter. De har fått finansiellt stöd av Sisab och stadsdelsförvaltningen och har också samarbetat med Skärholmens ungdomsråd, Kulturhuset Stadsteatern och Andra hemmet.