ANNONS

Sauda från Alby prisas för sitt engagemang

I fredags fick 20-åriga Sauda Luzze från Alby ta emot ett stipendium från Unesco-LUCS på 10 000 kronor.

Juryn uppmärksammade bland annat hennes initiativ att starta och driva "#Afro" (numera Afroboost) som är en samtalsgrupp för afrosvenska ungdomar i Botkyrka.
ANNONS

Stipendiet delade ut på konferensen Tro och handling, som anordnades på Mångkulturellt centrum i Fittja. Bakom utmärkelsen står Lokalt Unescocenter för samverkan, som grundats av kommunerna Botkyrka, Eskilstuna och Malmö.

– Jag är väldigt glad! Jag fick tips att söka och det som lockade mig mest var att de arbetar med minoritetsfrågor och att främja lokal utveckling och verka för ett interkulturellt samhälle, säger Sauda Luzze.

För några veckor sedan var hon på en intervju. Kort därefter fick hon höra att hon vunnit. Utöver prispengarna väntar ett inspirationsmöte med en av de tre grundande kommunerna och en resa till Paris med ett två dagars program på FN-organet Unesco. I Paris hoppas hon få inspiration av organisationer och ledare, nya erfarenheter och ett bredare nätverk.

I dagsläget är 15-20 personer medlemmar i samtalsgruppen Afroboost som startade i april. Sauda Luzze vill använda prispengarna till att utveckla verksamheten.

– Jag har tidigare varit med i ledarskapsprogrammet på Afrosvenska akademin där jag för första gången fick uppleva ett nytt slags tillhörighet, jag var en del av majoriteten och behövde inte begränsa mig för att kompensera för min hudfärg.

Hon tillägger att det är många Afrosvenskar i Botkyrka som saknar kunskap om sin egen historia, positiva förebilder och som tystas ned av stereotypa bilder i media. Därför är samtalsgruppen en viktig plattfrom för fria samtal och ett verktyg för att tackla sociala frågor.

Afroboost gör bland annat workshops, föreläsningar och poddar. Hittills har man gått runt med hjälp av kontakter som låtit dem spela in kostnadsfritt.

– Nu har vi möjligheten att göra fler saker. Det som redan står först på listan är ett Afrohår-event som ska hållas på Albys hjärta den 27 februari, säger Sauda Luzze.

Juryn uppmärksammade även hennes arbete med Demokratiodling i Botkyrka som är ett projekt för att väcka intresset om odling, ledarskap och hållbar utveckling bland unga.

ANNONS
Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.