Min lokala hjälte

Saudiska pengar till moské upprör

Enligt planerna ska moskén byggas vid skogsdungen i bakgrunden intill Krällingegränd i södra Tensta.
Enligt planerna ska moskén byggas vid skogsdungen i bakgrunden intill Krällingegränd i södra Tensta.
Tensta kan få Stockholms största moské. Och en saudisk prins är beredd investera hundratals miljoner i helgedomen.

Men nu kommer kritik mot att diktaturen Saudi­arabien står för hela kostnaden.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att en moské kan byggas vid Krällingegränd södra Tensta intill E18. Den 8 500 kvadratmeter stora byggnaden ska ha plats för 1 100 besökare, enligt stadsbyggnadskontorets senaste förslag som ska upp i nämnden i maj.

Moskén beräknas kosta 350-400 miljoner kronor – och den saudiska prinsen Abdul Aziz bin Fahd är beredd att stå för hela kostnaden för att hedra sin döde far, Saudiarabiens förre kung Fahd.

– Vi är väldigt tacksamma för bidraget. I dag måste vi be i trånga lokaler på Apelgrensgatan på Norrmalm. Moskén kommer att ge våra barn en bättre framtid och föra människor samman, säger Said Nour, imam och ordförande i stiftelsen Stockholms stora moské.

Men flera Tenstabor är kritiska till att donationen kommer från diktaturen Saudiarabien – en regim med en fundamentalistisk hållning till islam. Wahhabismen, som statsreligionen kallas i Saudiarabien, tillåter inga nytolkningar av koranen. Kvinnorna har inte rösträtt och får inte köra bil. De är också förbjudna att umgås med män utanför familjen och deras vittnesmål väger hälften så tungt som en mans. Dessutom är homosexualitet förbjudet och den som överger religionen kan straffas med döden.

– Om pengarna på något sätt är villkorade befarar jag att Saudi­arabien vill att landets hårda tolkning av islam ska förkunnas i moskén med följden att muslimerna i området måste underordna sig den saudiska inriktningen, säger Mats Olofsson som bor i Tensta.

Tenstabon Navid Assadi delar kritiken men välkomnar en stor moské. Han menar att alla ska ha rätt till sin helgedom i en demokrati. Moskén ger också bättre insyn i församlingens verksamhet, tror Navid.

– Jag känner till flera fall där små församlingar tagit in fundamentalistiska imamer. En stor moské är lättare att kontrollera. Men om den är finansierad av saudier så är risken att Saudiarabien försöker exportera sin tolkning av islam.

Mohammad Fazlhashemi, professor vid Umeå universitet och forskare i muslimsk idéhistoria, berättar att donationer är vanligt i den muslimska världen. Att avsätta en del av sin förmögenhet till välgörande ändamål ses som en religiös och social plikt. Han är dock kritisk till saudisk finansiering.

– Att pengarna kommer från Saudiarabien kan vara problematiskt eftersom den ledande tolkningstraditionen utgår från den Wahhabistiska skolan som utmärkt sig för att vara bokstavstrogen och väldigt trångsynt. Och handlar det om villkorade pengar så är risken att donatorn sätter agendan, säger Mohammad Fazlhashemi.

Han betonar att han är för att det byggs moskéer i Sverige, men anser att det är viktigt att alla församlingar, oavsett religiös inriktning, följer grundläggande demokratiska principer.

Trots andras farhågor känner sig imamen Said Nour lugn. Han säger att den saudiska prinsen inte kommer att lägga sig i vad församlingen i Tensta gör, och han tillägger att det finns flera exempel på liknande moskébyggen som fortlöpt utan problem.

– Saudiarabien har finansierat moskéer världen över, bland annat moskén i Göteborg och den står helt oberoende. Det har fungerat jättebra där, säger han.

Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att det är olyckligt att moskén finansieras av en diktatur, men förklarar att nämnden måste behandla alla ärenden lika.

– Många personer i Tensta har flytt från totalitära regimer och vi vill såklart att Sverige ska kännas som ett tryggt land för dem. Men Stockholms stad kan inte förbjuda någon att bygga för att pengarna kommer från Saudiarabien.

Fakta

1 100 besökare

Moskén ska enligt förslaget byggas vid Krällingegången i södra Tensta, intill E18.

Den ska vara cirka 8 500 kvadratmeter stor och ha plats för 1 100 besökare.

144 parkeringsplatser planeras, 80 under moskén och 64 ovan jord mellan Krällingegränd och E18.

Källa: Stockholms stad