ANNONS

Saweståhl om nya styret: ”Obegripligt oförberedda”

Fredrik Saweståhl menar att mötet var olagligt.
Fredrik Saweståhl menar att mötet var olagligt.
Det nya styret i Tyresö vill ta beslut om skattesatsen under ett extrainsatt möte nästa vecka.
Fredrik Saweståhl kallar styret "obegripligt oförberedda".
ANNONS

Det togs inget beslut om en ny kommunstyrelse eller nya nämndordföranden under gårdagens extrainsatta möte i fullmäktige, som Lokaltidningen Mitt i berättade om på kvällen. I stället remitterades besluten till kommunstyrelsen som ska ha ett extra möte nästa vecka där också skatten ska tas upp.

Fullmäktige har bytt majoritet efter valet. Dess ordförande är Anders Linder (S). I kommunstyrelsen är Fredrik Saweståhl (M) fortfarande ordförande. Fredrik Saweståhl kallar gårdagens möte olagligt och i strid med kommunallagen och hänvisar till besked från jurister.

– Det var naturligtvis klokt av Anders Linder att skicka ärendena på remiss, även om det beslutet är en nullitet då ärendena inte egentligen kunde behandlas, skriver han i en mejlkommentar till Mitt i.

Inget beslut om skatten

Bakgrunden till mötet är att kommunstyrelsen inte har tagit ett beslut om skattesatsen – något Anders Linder (S) under gårdagen kallade ”en ren och skär obstruktion”.

Fredrik Saweståhl menar att han yrkade på återremiss eftersom han saknade underlag till förslaget om skattehöjning, vilket Mitt i har berättat om tidigare. Han kallar det nya styret – Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – ”obegripligt oförberedda”. Han förutsätter att de till nästa veckas extrainsatta möte tar fram ett underlag som visar varför de vill höja skatten och vad pengarna ska användas till.

– Det här handlar om en väldigt enkel sak som är en grundsten i den kommunala demokratin. Beredningstvånget. Det är ett tydligt krav i kommunallagen att ärenden bereds innan de beslutas. Vi ska inte fatta beslut i tomma intet , skriver han.

ANNONS