Gratis kollar i Mall of Scandinavia ska upptäcka folksjukdom

Diabetesprov, Mall of Scandinavia, Solna
Utan att veta om det har många konstant förhöjt blodsocker, något som är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes.
Besökare i Mall of Scandinavia erbjuds nu gratis blodsockerkoll – det för att fånga upp fler som är i riskzonen för den växande folksjukdomen diabetes.

Diabetes är en av de största folksjukdomarna och fortsätter att växa – knappt en halv miljon människor i Sverige har någon form av diabetes.

Som en del i att öka medvetenheten om sjukdomen och försöka fånga upp fler som är i riskzonen för typ 2-diabetes får besökare i Mall of Scandinavia nu chans att göra en gratis blodsockerkoll.

Bakom initiativet står organisationen Diabetes Wellness Sverige och kontrollerna genomförs av sjuksköterska på onsdag mellan klockan 11 och 16 vid Apoteket på plan 0 i shoppingcentret. Värt att tänka på är att man inte ska äta eller dricka något, utom vatten, en timme före mätning.

– Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas, säger Ann Fogelberg, pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige i ett pressmeddelande. 

Fakta

Kollar på fler ställen

Här kan du också kolla ditt blodsocker gratis i höst:

  • 3 september: Söderhallarna, vid Apoteket, Stockholm
  • 8 september: 1,6 miljonersklubben, Djurgården, Stockholm
  • 11 september: Skärholmen Centrum (vid H&M)
Källa: Diabetes Wellness