Min lokala hjälte

Scen Beckis för dyrt – läggs ner

Senhösten 2011 väcktes Beckombergas gamla teaterscen ur sin långa törnrosasömn då Scen Beckis tog ton i huset.

Men upplivandet blev inte så långvarigt.

För ett och ett halvt år sedan väcktes Beckombergas gamla oanvända teaterscen till liv igen av Musikcentrum Öst och Frilansteatern med stöd av Riksbyggen.

Sedan dess har scenen fyllts av allt från opera till barnföreställningar.

Men redan i höstas berättade Lokaltidningen Mitt i om det pressade ekonomiska läget för Scen Beckis, och strax efter årsskiftet beslutade Musikcentrum Öst att lägga ner verksamheten.

– Det är dock med sorg i hjärtat. Det kostade oss för mycket pengar. Vi fick initiala pengar av Riksbyggen, men efter det blev det svårt att hitta en ekonomisk hållfasthet. Vi är glada över supporten från Riksbyggen, och vi skils åt som vänner, säger verksamhetsledare Ragnar Berthling.

Barnverksamheten har gått bra, men han säger att det har varit omöjligt att göra kvällsverksamheten lönsam.

– Folk hittade inte till Beckis i mörkret. Men jag hoppas verkligen att den får användas till konsertlokal i framtiden, den har en exceptionellt bra akustik.

Björn Ehrlund, projektchef för Riksbyggens projekt i Beckomberga, säger att de inte vet vad den k-märkta byggnaden ska användas till än.

– Vi kommer in i ett byggskede nu och kommer inte att använda den till något just nu. Men vi sitter på en vacker kulturskatt mitt i Bromma och vi vill gärna att den används på något sätt. Ett bibliotek är en idé som vi har föreslagit för stadsdelsnämnden, säger han.

Fakta

K-märkt teaterbyggnad

Beckomberga sjukhus öppnades 1935 för 1 600 patienter och var Sveriges största mentalsjukhus.

Det gröna teaterhuset där Scen Beckis huserade, ritades av den kände arkitekten Carl Westman. Den byggdes 1934 och var ursprungligen en samlingslokal för patienterna.

För fem år sedan köpte Riksbyggen de gamla sjukhusbyggnaderna som nu ska omvandlas till bostäder.