Scenariot: Fienden landsätter på Arlanda

Amerikanska soldaten Dustin Thole och svenska Emma Tiller.
Amerikanska soldaten Dustin Thole och svenska Emma Tiller förbereder för striden.
Idag kom Aurora 17 till Kungsängen. Nu är militärövningen igång på Livgardets övningsområde.

Övningen började klockan 6 imorse när en brigad på 5000 man började röra sig från Enköping mot Stockholm och Uppsala. Omkring 1000 av dem övar under det närmaste dygnet i Kungsängen.

I scenariot har en fiende luftlandsatt på Arlanda och de svenska soldaterna ska slå tillbaks mot intrånget. Under torsdagen förberedde ”fienden” området i Kungsängen för att försvåra för de svenska soldaterna att ta sig fram.

Militärfordon

Förberedelser inför övningen. ”Fienden” skapar hinder längs vägen.

– Man minerar, fäller träd över vägar, spränger stora hål i marken och gör det besvärligt att ta sig fram. Det är allehanda stök längs vägar för att göra det svårt för den andra sidan, säger Pontus Dahlström, löjtnant på Livgardet som varit med och förberett för övningen.

”Fienden” består av både svenska och gästande soldater, bland annat förband från USA. De ska bedriva vad som kallas fördröjningsstrid mot den svenska sidan.

Militärfordon

12:e motoriserade skyttebataljonen som tillhör Livgardet ska tillsammans med det amerikanska mekaniserade skyttekompaniet från Minnesota National guard agera fienden på Kungsängens övnings- och skjutfält fredag och lördag.

– Då kan det vara att man väntar på förstärkning till exempel och ska fördröja för fienden, säger Pontus Dahlström.

Övningen i Kungsängen är framför allt en mekaniserad strid, alltså att man använder sig av stridsvagnar och stridsfordon i terrängen. Det kan också förkomma moment där man strider till fots. Luftstrid övas inte, men det kan förekomma helikoptrar som ska understödja sjukvård.

Militärfordon på väg under torsdagen.

Själva övningen pågår framför allt under fredagen och lördagen, på söndag kommer man fortsätta söderut mot Södertörnsområdet. Men Livgardets område kommer vara fortsatt avstängt under söndagen för återställande av vägar och transport av tunga fordon.