ANNONS

Lär dig schack – av din bibliotekarie

Johannes Haddad, ordförande i schackklubben SK 127 Skärholmen.
Johannes Haddad, ordförande i schackklubben SK 127 Skärholmen.
Snart kan du gå till Skärholmens bibliotek och få schackundervisning – av bibliotekarierna.
Nästa vecka får de en utbildning i schackspelandets konst av en lokal schackfantast.
ANNONS

– I normala fall utbildar vi lärare i skolan. Detta känns väldigt spännande att även biblioteket nappar på det här, säger Skärholmsbon Johannes Haddad, ordförande i  schackklubben SK 127 Skärholmen.

Nästa tisdag kommer han och en kollega från Stockholms schackförbund till Skärholmens bibliotek för att lära tre av bibliotekarierna där att spela schack. De ska sedan kunna lära ut schack till bibliotekets besökare. Biblioteket kommer att ha en egen schackklubb med möjlighet att ordna egna schackturnerngar, men Johannes Haddad betonar att man inte måste bli medlem i klubben för att få lära sig spela schack i biblioteket.

– Jag har arbetat med schackpedagogik i över fem år och jag har genom åren sett att det finns en myt, särskilt bland vuxna att det skulle vara väldigt svårt att lära sig att spela schack. Många ryggar tillbaka och vågar inte prova. Jag hävdar att schack kan vara enkelt att lära sig. Det beror helt på vem som lär ut. Schack bygger både på logiskt tänkande men också på att hitta kreativa lösningar, säger han.

SK 127 Skärholmen har haft schackverksamhet på biblioteken i Skärholmen, Bredäng, Vårby Gård och Farsta i flera år, men det är först nu som bibliotekarierna själva utbildas för att kunna föra schackspelandets konst vidare.