Schackklubben som flyttats sex gånger

Efter den sjätte flytten spelar nu Schackklubben hos PRO, men de saknar den tidigare lokalen.
Efter den sjätte flytten spelar nu Schackklubben hos PRO, men de saknar den tidigare lokalen.
Hässelbys schackklubb fick flytta – för sjätte gången – när Allhuset stängde.

Samtidigt blir det svårare för föreningslivet att hitta lokaler i stadsdelen.

Det stora bruna skåpet i källaren är proppfullt av schackprylar. Pjäser, bräden och klockor trängs med pärmar och pokaler.

– Det var tungt att bära det ner för trappan, skojar Arne Lindqvist, 85 år, som är ordförande för Hässelbypensionärernas schackklubb.

Sedan några dagar har klubben fått sitt nya hem i källaren i Pensionärernas riksorganisations lokaler vid Vällingby centrum. Den är en av de många föreningar som fick flytta ut när Allhuset i Hässelby gård stängdes i slutet av januari. Och med sina omkring 20 medlemmar är det inte det lätt att hitta passande lokaler.

– Det är klart att det är väldigt jobbigt. En tai-chi-grupp flyttade hem till en av medlemmarna, men det kan inte vi göra, säger Arne Lindqvist.

Sedan han gick med i föreningen 1997 har klubben tvingats flytta sex gånger. Orsakerna har varit allt i från kraftigt höjda hyror till att stadsdelsförvaltningen velat använda lokalerna till annat. Sedan några år har de huserat i Allhuset – en plats med bra öppettider och trevlig stämning, enligt Arne Lindqvist.

– Jag tycker det är väldigt synd att de stängde. Det var så många ungdomar där, och vart ska de ta vägen nu? Föreningslivet blir lidande av att det inte finns några lokaler att hålla till i.

Att det är brist på lokaler håller stadsdelsdirektören Ulla Thorslund med om att det finns en brist på lokaler i stadsdelen. Men inte bara där.

– Jag har jobbat på den södra sidan av stan också och där finns samma problem, säger hon.

Enligt Ulla Thorslund håller man just nu på att planera nya lokaler för biblioteket i Hässelby. I anslutning till det arbetet blir det också nya lokaler för föreningslivet.

– Men de äldre som varit i Allhuset är också välkomna till Träffpunkt växthuset. En korsordsgrupp har redan flyttat dit och det finns plats för fler, säger Ulla Thorslund.