ANNONS

Schaerström (M) riskerar uteslutas

Moderaternas partistyrelse har inlett ett ärende om att utesluta Vallentunamoderaten Björn Schaerström.
ANNONS

Nu är kommunfullmäktigeledamoten Björn Schaerström (M) som tidigare varit i blåsväder för sina skarpt formulerade invandringskritiska tweets nära att tvingas lämna sitt parti.

I fredags kväll bestämde förbundsstyrelsen i Stockholms län att skicka en begäran om uteslutning av Schaerström vidare till partistyrelsen.

– Hans tweets har en ton som vittnar om en människosyn vi inte kan ställa oss bakom, ­säger Elisabeth Somp, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms län.

Schaerström själv har kritiserat debattklimatet i svensk politik och i synnerhet i hans parti. Enligt M i Stockholms län är Schaerströms sätt att driva debatt problematiskt. I tidigare tweets har han kallat Reinfeldt ”clown”, nyligen fick statsministern epitetet ”blind gås”.

– Han kallar folk pappskallar och idioter, det främjar inte ett politiskt samtal, säger Somp.

Begäran kom ursprungligen från lokalföreningen i Vallentuna. För M lokalt har Schaerströms invandringskritik länge varit problematisk. ”Det är ingen politik som jag eller någon annan står för”, har Zarah Sjökvist (M) tidigare sagt.

Enligt Birgitta Holmberg, en av medlemmarna i partistyrelsen som beslutar i uteslutnings­ärenden, kommer ärendet behandlas i slutet av mars.

– Uteslutningsärenden är väldigt ovanligt, säger hon.

Björn Schaerström själv har inte så mycket att tillägga.

ANNONS

– Det visar bara hur lågt i tak det är, säger han.

Stockholm Det är populärt att gifta sig i stadshuset. Under 2013 gifte sig 1 667 par i den vackra byggnaden. Lagom till alla hjärtans dag föreslås en rad åtgärder som ska göra det enklare att gifta sig där.

– Jag vill att ännu fler ska kunna gifta sig i stadshuset. Därför kommer Stockholms stad att utöka de ordinarie vigseltiderna i år och på så sätt kunna ordna 800 fler vigslar jämfört med tidigare år, säger Sten Nordin (M) i ett pressmeddelande.

Stockholms stad ska även föreslå för länsstyrelsen att högre kommunala tjänstemän och stadsdelsnämndsordförande tillåts förrätta vigslar.

Han kallar folk pappskallar och idioter.

ANNONS