ANNONS

Schaerström utesluts från Moderaterna

Vallentunamoderaten Björn Schaerström har blivit utesluten ur paritet. Hans tweets har skadat partiet, enligt länsförbundet.

– Trist att det inte är högre i tak, säger Schaerström.
ANNONS

Det var förra veckan som moderaternas partistyrelse beslutade att utesluta Björn Schaerström och en moderat från Ekerö ur partiet. Begäran om uteslutning kom från länsförbundet i Stockholms län.

”I egenskap av företrädare för Moderaterna har flera av deras uttalanden och aktiviteter skadat partiet och varit oförenliga med partiets värderingar”, skriver partistyrelsen. Vallentunamoderaterna står bakom partistyrelsens beslut.

”Vi ser allvarligt på dom utfall som Björn gjort mot vår statsminister och övriga personer på tweets”, skriver Roger Gadde, ordförande för Moderaterna i Vallentuna i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i.

Han menar att tweetsen, där Schaerström bland annat kallad Fredrik Reinfeldt för clown, blind gås och förrädare, skadat partiet lokalt.

”Vi har sedan länge ett flertal gånger påpekat för Björn hur allvarligt vi ser på detta”, skriver han vidare.

När Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget når Björn Schaerström har han ännu inte fått beskedet om uteslutningen men han vet att det varit på gång.

– Vi talar ofta om öppen­het och transparens i politiken. Trist att det inte är högre i tak, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Kanske fortsätter jag som fristående debattör. Jag kan i alla fall säga, som en del har trott att jag inte kommer att gå med i Sverigedemokraterna. Det har aldrig varit aktuellt. Jag står lång ifrån dem, jag är liberal, säger han.

ANNONS

Men han utesluter inte möjligheten att ansluta sig till ett politiskt parti. Enligt honom finns nya borgerliga partigrupperingar ”som håller hårt i plånboken” på gång. Han vill dock inte avslöja mer om dessa.

Björn Schaerström har fortfarande en plats som ledamot i kommunfullmäktige i Vallentuna. Enligt kommunalrådet Örjan Lid (M), är det dock önskvärt att han avgår. Men han kan inte tvingas till det.

– Det är ett personligt mandat. Här är vi hänvisade till hans moral, säger Lid.

Fakta

Har även kritiserat monarkin

Björn Schaerström har varit medlem i moderaterna sedan 1960-talet.

I Vallentuna har han bland annat varit ordförande för fritidsnämnden.

Nu sitter han som ledamot i kommunfullmäktige.

Björn Schaerström är också verksam som konstnär. Bland annat är han representerad på Swedbank i Vallentuna.

På senare år han gjort sig ett namn som debattör.

Han har kritiserat invandringspolitiken, monarkin och Moderaternas politik.

ANNONS