ANNONS

Här har schäfer och labbe kopplat grepp

Agnetha Helenson och Lövlunds Qrut
Agnetha Helenson och Lövlunds Qrut tränar på Botkyrka Brukshundsklubb.
Apportering med Lövlunds Qrut
Apportering
Botkyrkaborna vill ha schäfer medan Salemborna föredrar labradoren, enligt antalet nyregistrerade hundar i kommunerna 2016. Mitt i har träffat några av kommunernas fyrbenta invånare och kollat vad som styr hundtrenderna.
ANNONS

I Botkyrka kommun så toppar schäfern för tredje året som populäraste hundras när det gäller nyregistrerade hundar 2016. Men i Salem har hundrasen halkat ner på en andra plats. I stället har labradoren norpat etta-platsen.
Labradoren toppar även Sverige-listan medan schäfern som har varit populär länge numera ligger på plats fyra. Men i Botkyrka är den fortfarande på topp.
Agneta Helenson skaffade sin första schäfer redan 1980 och har inga planer på att byta ras.
– Min morbror hade schäfer, det var så jag kom i kontakt med den från början, sen har det bara fortsatt. Jag förstår verkligen att den är populär, för mig gäller inget annat, säger hon när jag avbryter henne i sin träning med Qrut på Botkyrka Brukshundsklubb.

Schäfern – en mångsidig brukshund

Rasen som kommer från Tyskland är en riktig arbetshund som kräver mycket träning. Under åren har den använts som vakthund, herdehund och vallhund. Redan under första världskriget användes hundarna inom krigsmakten, de hemvändande soldaterna berättade om schäfrarnas hjältemodiga insatser vilket blev början till hundens popularitet.
1910 hämtades de första schäfrarna till Sverige. Sedan dess har den utvecklats till en mångsidig brukshund.
– Det är en allsidig hund som kan användas både som polishund och som assistanshund. En arbetsvillig hund, men som kräver en fast hand. Skaffar du en schäfer så har du hunden som livsstil, den kräver mycket och man bör tänka efter vad man vill ha för typ av hund innan man köper, säger Hans Rosenberg Svenska Kennelklubbens presstalesman.

Labradoren som simmare och apportör

Labradoren är mest känd som en duktig simmare och apportör. Troligtvis härstammar den från Kanada, där den användes för att simma i land med båtarnas förtöjningsrep. Labradoren korsades senare med retriverraser i England och labrador retrivern blev i sin tur en populär apportör på småvilt och har länge använts som jakthund.
Precis som schäfern är labradoren både mångsidig och arbetsvillig, och även om labradoren inte tillhör bruksraserna så är den vanlig både att träna och tävla i bruksgrenar och lydnad. Den används också både som ledarhund, servicehund och narkotikahund.
Vad är det som styr hundtrenderna?
– Det är medier, kändisar och de hundar man möter som oftast avgör vad man köper för ras. Har du träffat en trevlig hund så blir det ofta den du senare väljer att köpa. Men så finns det så klart de som går och köper något helt udda också.
Chihuahua ligger på andraplats, det är två helt olika raser, vad kommer det sig?
– Det är det som är så fint, det finns en hundras för alla. Schäfern är för den som vill vara ute och träna, och lägger tre-fyra dagar i veckan på brukshundsklubben. Chihuahua är för den som lever storstadsliv. Chihuahua såg vi fick sitt uppsving 2000 med Paris Hillton, men vi ser också att den franska bulldogen är på framfart bland småhundarna, säger Hans Rosenberg.

Läs fler Botkyrka och Salemnyheter:

Ungdomar på språng mot bättre hälsa

Färre sommarjobb i Salem trots satsning

Varför har du valt just den rasen?

Agnetha Helenson med schäfern Lövlunds Qrut, 2,5 år från Sorunda.


– Jag är hundförare på Securitas så vi är arbetar, tränar och tävlar ihop, vi umgås väldigt intensivt kan man säga. Schäfern är både en arbetsvillig och en jättetrevlig hund, men den kräver en flockledare och tyvärr är det folk som skaffar schäfer utan att veta vad de ger sig in på. För mig finns det ingen annan ras
Alexander Yanez Hernandez med pitbullen Diego, 1 år och 4 månader i Fittja.


– Den här rasen har ett oförtjänt dåligt rykte, fel personer skaffar dem, det är alltid ägarens fel, inte hunden. Jag har haft pudel, yorkshire terrier och tränat slädhundar innan. Men nu har jag fastnat för pitbull, detta är min andra. Det är en otroligt kärleksfull hund med en stark personlighet. Men det krävs att man arbetar med dem, det är inte en förstahund.
Kicki Persson med airdale terriern Molly, 11 år från Broängen.


– Jag har tidigare haft collie, de är lugna och trevliga hundar. Men airdale terriern är piggare och klarar otroligt mycket, det var en ras som var populär på 50-60 talet. Molly är butikshund och är alltid med mig på jobbet, det klarar hon utan problem, hon behöver inte stimuleras hela tiden.
Lennart Karlsson med labradoren Pontus, 10 år från Tumba.


– Jag har haft labrador i 35 år, Pontus är min tredje, jag har aldrig haft någon annan ras. Framförallt är det en barnvänlig hund, de är väldigt snälla. Det finns lugnare och livligare varianter, jag fick de där spralliga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Tio i topp – antal nyregistrerade hundar 2016

Botkyrka

 • Schäfer 166
 • Chihuahua korthårig 133
 • American staffordshire terrier 105
 • Yorkshire terrier 98
 • Labrador retriver  97
 • Jack russel terrier 97
 • Golden retriver 74
 • Rottweiler 84
 • Chihuahua långhårig 73
 • Staffordshire bullterrier 72

Salem

 • Labrador retriver 46
 • Schäfer 45
 • Rottveiler 28
 • Jack russel terrier 27
 • Golden retriver 26
 • Shetland sheepdog23
 • Chihuahua korthårig 22
 • American staffordshire terrier 18
 • Cocker spaniel 17
 • Flatcoated retriver 14
 • Chinese crested dog14
 • Rhodesian ridgeback 14
Källa: Jordbruksverket