ANNONS

Schäfern högg Ludde gång på gång

Valpen Ludde attackerades av en okopplad schäfer i Gömmaren och skadades svårt.

– Den högg tag och slängde runt Ludde som en trasa, säger ägaren Leif Höglund.

Både polis och kommun vittnar om att många hundägare struntar i koppeltvånget.
ANNONS

Leif Höglund var ute på sin vanliga runda med fyra månader gamla cockerpoovalpen Ludde i Gömmaren förra fredagen när han attackerades av en okopplad schäfer.

– Jag skrek och Ludde skrek. Min första tanke var att det här klarar Ludde aldrig, säger han.

Leif slog till schäfern med en käpp, och efter vad han uppskattar som 20 sekunder släppte den taget och stack tillbaka till sin ägare.

När Leif fick syn på schäferns ägare hade hon ytterligare en schäfer med sig. Hon frågade hur det hade gått, och försvann sedan. Leif trodde till en början att det inte var så farligt, men väl hemma skrek Ludde som en stucken gris. Veterinären konstaterade sedan att Ludde hade flera huggmärken över hela kroppen och att han var allvarligt skadad.

När Leif och Jane tar emot Mitt i Huddinge hemma i Segeltorp har det gått fem dagar sedan attacken.

– Just nu är man fortfarande chockad över det som har hänt och jag vill inte ut ensam med hunden i fall man möter lösa hundar, säger Jane.

Ludde gnyr till då och då av smärta, men ägarna börjar samtidigt se framsteg. Från helt stillaliggande börjar nu leksuget så smått komma tillbaka. Men redan senare samma dag försämras läget på nytt och Ludde får läggas in på djursjukhus. Förutom att det är känslomässig tungt så är det också en kostsam historia, trots försäkring, och Leif vill därför komma i kontakt med ägaren till schäfern.

Leif och Jane har gått i Gömmaren i över tio år. De säger att de flesta hundar de möter där är okopplade.

I Huddinges 13 naturreservat, varav Gömmaren är ett, är det kopplingstvång oavsett årstid. På flera ställen finns det också skyltar som talar om just detta och vilken lag det är som gäller.

ANNONS

Nu efterfrågar Leif och Jane mer tillsyn av naturvårdsvakterna, och ännu tydligare skyltning.

Enligt Janne Eriksson, naturvårdsvaktare i kommunen, är han och flera kollegor redan nu ute många gånger i veckan i naturreservaten och påpekar för hundägare vad som gäller.

– Det finns en hel del okunskap och många tror att de kan släppa hunden lös bara för att det är en skog. Ibland räcker det att vi pratar med hundägarna för att de ska förstå, men det händer också att vi får avfärda folk, säger han.

I andra grön- och skogsområden i Huddinge är det inte alltid skyltat vad som gäller.

– Det är hundägarens skyldighet att veta vad som gäller, oavsett om det är skyltat eller inte. Att hundägare inte vet eller helt struntar i det är ett stort problem som gäller på många platser i kommunen, säger Eriksson.

I områden som inte är naturreservat är det polisen som sköter tillsynen. Men det är sällan som polisen är ute och kontrollerar.

– Det händer att vi gör räder i parker till exempel, men oftast finns det inte resurser över för det, säger Lena Jakobsson, förundersökningsledare vid djurskyddspolisen i Stockholms län.

Enligt henne är det svårt att få fram någon statistik på anmälningar som rör okopplade hundar, men både kommun och polis menar att det är ett problem som går i vågor och att vi just nu är inne i en problemperiod.

Den som bryter mot lagen och har hunden okopplad riskerar böter på cirka 1 000 kronor. Nästa steg är ett föreläggande om att till exempel bära munkorg eller alltid vara kopplad och i sista hand omhändertas hunden för omplacering eller avlivning.

– De är en väldigt ovanlig åtgärd att en hund avlivas och det rör det sig om högst tre fall om år i hela länet, säger Jakobsson.

Fakta

Här gäller kopplingstvång i Huddinge

Hundar ska hållas kopplade på offentliga platser samt på plats som jämställs med offentlig plats. Det kan vara idrottsplatser, sportfält, badplatser, friluftsområden, begravningsplatser, skolgårdar och perronger. Hundar ska också hållas kopplade på motionsspår och skidspår.

Undantag från kopplingstvånget gäller endast inom särskilt inhägnade områden.

Hundföraren ska ha den kopplade hunden under så pass uppsyn att den inte skadar något eller stör omgivningen.

Källa: Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Huddinge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.