ANNONS

Schäfern nummer 1 i Haninge

Katrin Eklund, 46, från Västerhaninge med sin schäfer Ouzo. ”Visst är han snygg?
Katrin Eklund, 46, från Västerhaninge med sin schäfer Ouzo. ”Visst är han snygg?
Haninge är en hundgalen kommun – här finns 6 109 hundar, vilket ger en tredjeplats i länet när det gäller antalet. Bland alla stora och små fyrfota vänner är schäfern den vanligaste.
ANNONS

I dag bor 6 109 hundar i Haninge enligt Jordbruksverkets statistik. 2015 var antalet 5 873. Bara Stockholms stad och Norrtälje har fler hundar i länet. Att närmare 7,2 procent av Haningeborna har en svansburen vän att rasta, betyder också att Haninge är länets femte mest hundtäta kommun. I länet är genomsnittliga siffran 5,1 procent.

Och den i särklass vanligaste jycken i Haninge är schäfern – den utgör 4 procent av hundarna.

Varför är då schäfern så poppis?

När Mitt i Haninge är ute och pratar med hundägare får vi lite olika svar: ”Det är en brukshund som gillar att dresseras”, ”Därför schäfervalpar är det sötaste som finns” och ”Många verkar ha schäfer som första hund”.

Bra träningsområden

Men en del är också överraskade att den tyska klassiska rasen är så vanlig.

Att den är mest populär i Haninge, förklarar Hans Rosenberg, presstalesman vid Svenska kennelklubben såhär:

– Jag tror säkert det finns bra träningsområden i Haninge. Precis som på andra håll utanför citykärnan finns här lokala brukshundsklubbar eller träningsmöjligheter. Schäfern är ju ingen renodlad sällskapshund, den vill arbeta. Den kräver sina dagar på brukshundklubben, säger han.

– Antalet hundar i landet ökar också något, men det är väldigt blygsamt, och antalet människor ökar mer. Det går i cykler precis som med svenska ekonomin. Förr så hade kanske jägare och andra på landet tre hundar, nu verkar det mer vara en eller två. En kostnad man måste räkna med är veterinärvården som ökat på senare år. Därför är det viktigt att försäkra hunden, säger Hans Rosenberg.

Fler hundägare

Men han betonar att Svenska kennelklubben gärna ser fler hundägare.

ANNONS

– Det gör att du kommer ut och får friskvård. Alla kanske inte är ämnade att ha hund, men det finns säkert betydligt fler lämpade personer som inte har hund, säger han.

Klart är att schäfern inte är lika populär i riket som i Haninge.

Labrador är svenskarnas favorithund, följd av golden retriever och jämthund (vanligaste älghunden). Labradoren ökade rejält i landet i fjol, med 2 520 nyregistreringar. I Haninge är rasen näst vanligast.

– Från 1966 och fram till 2010 var schäfern populärast i riket. Men labradoren har gått om. Det är en lämplig familjehund, och den har ju inte mycket vaktinstinkt. Man väljer ju också ras efter vad grannar och vänner har för hund, säger Hans Rosenberg.

Funkar även i stan

Det är mycket skärgård bland de fyra kranskommuner som är mer hundtäta än Haninge – i Norrtälje har 13,5 procent av invånarna hund. I Nynäshamn 11,5 procent. I Österåker har nio procent av invånarna hund, i Värmdö 8,6 procent.

– Närheten till landet och möjligheten till skog och mark gör ju att hundägarna är fler på landsbygden, och det ser vi när vi jämför skärgårdskommuner med mer centrala kommuner också. Man kanske tror att man inte kan ha hund i stan, men det är synd. I storstaden finns dofter, tunnelbana, bussar, parker och andra hundar och människor. Det ger stimulans för din hund, säger Hans Rosenberg.

Vad har du för hund?

Lenni Moberg, 57, från Sorunda, med Kashmir: "Kashmir är en blandras på nio år. Jag hade schäfer tidigare, men det är jobbigt att tvingas bära en schäfer på 40 kilo jämfört med kashmir på 20 kilo. Detta är faktiskt första gången vi är i ­Eskilsparkens hundgårdar."
Anders Olsson, 67, Vendelsömalm, med sin Charlie: "Charlie är en blandning, golden retriever och kelpie. Han har blivit lite mindre energisk med åldern, och har väl sina egenheter som andra hundar. Jag har gått med Charlie lös i tio år här runt Vendelsömalmsgropen."
Laila Stålgärde, 64, från Handen, med Ärtan och Jizza: "Jag hade schäfer i 35 år, men bytte till vit herdehund, det är ju väldigt nära schäfer. Den heter Ärtan och är tre år. Den mindre hunden heter Jizza, och är fem. Det är en blandras av yorkshireterrier och chihuahua."
Fredrika Grundström, 26, Svartbäcken, med Cea: "Cea är en blandras av flera raser, bland annat schäfer och karelsk björnhund. Hon är fem år. Jag tycker det är perfekt att vara hundägare i Svartbäcken och Vendelsömalm. Tyresta ligger ju också nära”.
Jonna Stensland, 27, från Brandbergen, med Juni: "Juni är nio och en blandras, 75 procent golden retriever, 25 procent labrador. Namnet är jag som är född i juni. Juni älskar människor."
Caroline Södergren, 25, Handen med Lycka: "Lycka är en chihuahua papillon. Storleken är perfekt på Lycka, det är en underbar hund som står mig väldigt nära. Vi förstår varandra."

Deras FB-grupp för hundar en succé

Det finns en lokal Facebook-grupp som är öppen för alla hundintresserade och som växer stadigt – ”Haninge hundvänner”. Gruppen har i dag närmare 400 medlemmar.

Det är Brandbergsborna Lizette Lövhäll, 26, och Erika Ek, 35, som startade gruppen. Både Lizette och Erika jobbar till vardags på ett hunddagis i Skogås.

– Vi har själv fyra hundar tillsammans och båda flyttade till Brandbergen för två år sedan utan att känna någon runtomkring, så vi tänkte att det skulle vara kul att starta upp en facebook-grupp, säger Lizette Lövhäll.

I gruppen kan man prata om allt som har med hundar att göra.

– Man kan träffas och leka, ta en promenad tillsammans, träna eller bara fråga om råd, säger Lizette.

Hon menar att gruppen växt mer än de väntat sig.

– Det har blivit en sammanhållning mellan hundägare i Haninge där man även kan dela med sig av händelser som har med hundar att göra i Haninge, säger hon.

Det finns även andra grupper: ”Vi finns när hundar försvinner i Tyresö Trollbäcken Haninge Älta” och ”Hundar i Nynäshamn och Haninge” (stängd).

Fakta

Rasta vovven här

Brandbergen, vid minigolfbanan och Brandbergsparken.

Handen, Eskilsparken.

Vendelsö, vid Haningevallen.

Jordbro, Höglundaparken.

Västerhaninge, Åbyparken.

Källa: Haninge kommun

Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev!