ANNONS

Schäfrar gör upp i Vendelsö

Jan Nilsson tog själv över uppfödningen från sina föräldrar och har tävlat och är utställningsdomare. Själv har han tre schäfrar och ytterligare två utlånade, på foder.
Jan Nilsson tog själv över uppfödningen från sina föräldrar och har tävlat och är utställningsdomare. Själv har han tre schäfrar och ytterligare två utlånade, på foder.
Hunden är vår bästa vän – men frågan är om inte schäfern är en extra god kompis?

Ingen annan hund gillar vi bättre – och Haningeborna är inget undantag.

Nästa lördag blir det stor uppslutning i Vendelsö när en av landets största schäferutställningar avgörs.
ANNONS

Robust, pålitlig och en i alla tider lojal hjälpreda inom polisen och försvaret.

Med närmare 29 000 hundar av rasen är den tyska schäfern den vanligaste hunden i såväl Sverige som Haninge.

Och för alla schäferentusiaster blir det fest på lördag. Då håller Schäferdistrikt Stockholm sin årliga utställning ute på Högdalens gård i Vendelsö.

– Bortsett från de svenska schäfermästerskapen blir det inte större än så här i Sverige, säger Jan Nilsson, ordförande i distriktet.

Uppemot 100 schäfrar är anmälda hit inför tävlingen lördagen den 6 februari, mellan klockan 9 och 15, som är öppen för allmänheten.

Vad gör schäfern så bra?

– Därför att de bästa schäfrarna är temperamentsfulla och tillgängliga, samtidigt som de gillar att arbeta. Jag gillar att schäfern är mentalt stark, oberörd av skottljud och trygg i olika miljöer, och att den fungerar att både jobba med och ha hemma i familjen, säger han.

För polisen har rasen betytt mycket. Det är den överlägset vanligaste inom poliskåren.

Ofta tar polisen de bästa schäfrarna när de är 12-20 månader gamla. De söker varje år efter nya, men bara de bästa blir bra tjänstehundar. Den används för spårning, i narkotikaarbetet och inom försvaret. Sedan finns det ju dem som utbildas för att leta bomber också, säger Jan Nilsson.

ANNONS

Somliga associerar schäfern med höftledsproblem, men Jan Nilsson menar att det delvis är en seglivad myt.

– Schäfern har inte mer problem än någon annan ras. Eftersom det är den största rasen så är ju antalet hundar som röntgas också fler. Röntgar du 500 schäfrar men samtidigt bara 25 av en annan ras, så hittar du ju fler schäfrar med fel. Däremot är det farligt att det avlas med blandraser, där har man ingen koll på höfterna. Men sedan många år tillbaka får man bara använda friska schäfrar i aveln, säger han

Efter att utställningen de senaste åren hållits på Stig H Johanssons Stora Alby gård utanför Upplands Väsby, och Veda ridhus i Vallentuna, blir det nu alltså Haninge ny arena.

– Det finns ett allmänt hundintresse i Haninge och Tyresö, och Vendelsö är mer centralt placerat. Vi vill ha utställningen här i flera år framöver, säger Jan Nilsson.

Fakta

Topp 10 i Haninge

Schäfer: 242

Labrador retriever: 186

Rottweiler: 174

Golden retriever: 163

Jack Russel terrier 142

Chihuahua (korthårig): 126

Dvärgpudel: 107

Border collie: 107

Chihuahua (långhårig): 89

American staffordshire terrier: 87

*5 896 hundar finns registrerade i Haninge.

Källa: Jordbruksverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.