Schlager och stråkar på nationaldagsfirandet

40 000 väntas fira nationaldagen på Golfängarna.
40 000 väntas fira nationaldagen på Golfängarna.
Nationaldagsfirande; Sundbyberg; Golfängarna
Nationaldagsfirandet sett från pariserhjulet. Foto: Läsarbild
J HaugenBand; Nationaldagsfirande; Sundbyberg; Golfängarna; Jeanette Haugen
J HaugenBand
Wiktoria; Nationaldagsfirande; Golfängarna; Sundbyberg
Wiktoria
Boris René; Nationaldagsfirande; Golfängarna; Sundbyberg
Boris René
Drygt 40 000 väntas fira nationaldagen på Golfängarna i Sundbyberg. På scenen står Wiktoria, Boris René och lokala stjärnor som Twin Doves och J HaugenBand.
– Äntligen! Vi kommer att köra covers, Bowie och Walter Trout, lite rock'n roll/blues, säger Ann-Jeanette Haugen.

Sveriges hetaste nationaldagsfirande finns i Sundbyberg. Hela 40 000 åskådare väntas söka sig ner till Golfängarna på tisdag.

– Här i Sundbyberg firar vi verkligen nationaldagen – och vi gör det tillsammans. Mina barn älskar att fira på Golfängarna. Det är en fest för alla åldrar, säger kommunikationsstrategen Cecilia Moreno som själv bor i staden.

Wiktoria; Nationaldagsfirande; Golfängarna; Sundbyberg

Wiktoria Foto: Wiktoria Press 2017

Folkfesten som arrangeras för 13 året bjuder på ren rad nyheter. På stora scenen står i år bland andra melodifestivalfinalisterna Wiktoria och Boris René, samt rockbandet som brinner för HBTQ-frågor Dismissed.

Succé i Talang

De får sällskap av en rad lokala stjärnor. Missa exempelvis inte den lokala parkourföreningen Street Mentality som gjort succé i ”Talang” på Tv4 eller gruppen Twin Doves som hängt på Aggregat, Sundbybergs kulturcentrum, i många år.

– Nu har de gjort sig ett namn och blivit riktigt stora. Det är två unga, coola tjejer, säger Cecilia Moreno.

En annan grupp som är extremt populär på hemmaplan och brukar dra fulla hus när de spelar på Arnest, gamla Lorry, och Selmas, är J HaugenBand.

J HaugenBand; Nationaldagsfirande; Sundbyberg; Golfängarna; Jeanette Haugen

Ann-Jeanette Haugen och hennes band spelar för första gången på Golfängarna.

– Jag har jobbat för det här i två års tid nu. Äntligen! Det ska bli så kul att få uppträda på Golfängarna. Vi kommer att köra covers, Bowie och Walter Trout, lite rock’n roll/blues, säger sångerskan Ann-Jeanette Haugen som även jobbar som frisör i Sumpan.

 

Nationaldagsfirande; Sundbyberg; Golfängarna

Axels Tivoli återkommer för trettonde året till Golfängarna.

Även elever från Sundbybergs musikskola och Sundbybergs dans- och teaterstudio kommer att uppträda, liksom seniorer från kommunens träffpunkter.

Missa inte heller när sjuttio sexåringar från Grönkullaskolan för första gången ställer sig på scen och spelar tillsammans i en stor stråkorkester. Eleverna var först ut i Sundbyberg med att delta i projektet El Sistema som använder musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling. Sedan hösten 2016 har de erbjudits gratis undervisning i stråkinstrument. Syftet med El Sistema, ett system som finns i 65 länder, är att bryta utanförskap och ge fler möjlighet att delta i kultur- och fritidslivet.

Spöa skolelever i schack

Som vanligt är Sundbybergs stad på plats nere på Golfängarna. Testa om du är klimatsmart, titta på hur stadens nya stadskärna växer fram, få ditt hår stylat av elever från St Martins gymnasium eller utmana skolelever i schack.

Vädergudarna tycks stå på Sundbybergarnas sida och det utlovas sol och runt 20 grader varmt. Utmärkta förhållande för att packa picknickkorgen och breda ut filten i gröngräset med andra ord. Men för den som inte har lust att rådda i köket är Mariannes fisk på plats och serverar strömming. Det finns även smörgåsar, asiatiskt och husmanskost till försäljning

Tivolivagnarna rullade in redan i lördags morse med pariserhjul, radiobilar, sockervadd och chokladlotterier.

Hur är det med säkerheten med tanke på det som hände i Gnesta nyligen där en tivolianställd dog i samband med en karusellolycka?

– Det som hände var fruktansvärt. Axels Tivoli har varit här i alla år. Vi har tittat på deras papper. Allt är i ordning och ska vara säkert, säger Cecilia Moreno.

Fakta

Hålltider ur programmet - Stora scen

12:00 Skörde-Gillet

13:00 Invigning. Stadsdirektör Helén Eriksson-Elf

13.10 Gönkullaskolans sexåringar spelar tillsammans i en stor stråkorkester

14:50 Street mentality (Parkourföreningen i Sundbyberg som gjorde succé i TV4:s Talang)

15:00 Nya svenska medborgare och årets sundbybergare

15.45 J HaugenBand

16:00 Dismissed

17:00 Wiktoria

18:00 Boris René

Källa: Sundbybergs stad