Schlagerfansen tar över Solna i helgen

Melodifestivalen på Friends arena.
Mellofinal på Friends arena innebär mycket folk och köer i Solna.
Tiotusentals åskådare kommer från hela landet till Solna för att se Melodifestivalen avgöras på Friends arena. Köer och fullbokade hotel är att vänta.
– Vi är vana vid stora evenemang och mycket folk, säger Rasmus Sandsten på Solna stad.

När Melodifestivalen flyttade finalen från Globen till Friends arena 2014 så dubbledares antalet åskådare på plats. Tiotusentals schlagerfans intog då Solna och har gjort det årligen sedan dess.

Men det är inte bara finalen på lördagen som lockar folk. Fredagens genrepet och matinéföreställningen på lördagen lockar även det en stor publik.

Solna stad vill att folk ska försöka ta sig till evenemangen via gång, cykel eller kollektivtrafik för att förbättra trafiksituationen i området under helgen.

– Det kan bli mycket köer och folk bitvis. Men Melodifestivalen brukar innebära en väldigt bra stämning i köerna, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna stad.

Solna är förberedda

Stora evenemang på Friends arena innebär ytterligare besökare på Solnas gator. Rasmus Sandsten menar att Solna stad är vana vid stora evenemang och beskriver Melodifestivalen som ett väldigt välordnat och trevligt evenemang.

– Arenastaden är byggd för att kunna ta stora folkmassor. Mall of Scandinavia tar emot väldigt mycket folk varje dag och Friends håller ganska ofta i stora evenemang, säger han.

Fullbokade hotel

Evenemang som Melodifestivalen innebär även extra mycket folk utifrån Stockholm som kommer till Solna.

När Mitt i ringde bokningen på The Winery Hotel sa dem att det märktes av att det var Mellofinal i helgen:

– Det brinner verkligen i telefonen just nu.

Brukar det vara så här när det är final av Melodifestivalen?

– Jag vet i alla fall att vi var ungefär lika uppbokade förra året, så det kan jag tänka mig.