ANNONS

Elma School i Rågsved begärs i konkurs

Kollage av konkurs och skolklass
Det går cirka 160 elever på Elma school i Rågsved.
En tidigare anställd lärare på Elma school i Rågsved begär skolan i konkurs. Detta efter att hon kritiserat skolan, sagt upp sig, och sedan inte fått ut sin slutlön. Det rapporterar DN.
ANNONS

I juni 2019 försökte Skolinspektionen stänga Elma school genom att återkalla ägarens tillstånd att driva skola. Ägaren överklagade då beslutet till Förvaltningsrätten och begärde inhibering. Det innebär att ägaren, tills att Förvaltningsrätten tar upp ärendet, kan fortsätta att driva skolan och ta in nya elever.

Friskola i Rågsved kan tvingas stänga – blir av med tillståndet

Skolan har i nuläget cirka 160 elever.

Lärarförbundet kritiserar skolan

Lärarförbundet riktar i DN kritik mot ägaren, som de menar har satt i system att göra sig av med lärare som riktar kritik mot skolan – och sedan inte betala ut deras slutlön.

– Det rör sig om ett tiotal medlemmar som de senaste åren inte har fått ut sina löner och som har en tvist mot ägaren och skolan, säger Hans Dagberg som är ombudsman vid Lärarförbundet, till DN.

Den lärare som nu begär skolan i konkurs är en tidigare anställd förskollärare på skolan, men som efter att hon börjat snabbt blev omplacerad och fick undervisa elever som hon inte har behörighet att undervisa. Hon fick heller inte ut sin semesterersättning med motiveringen att ”vi har inte råd”.

Bolaget ska sakna pengar att täcka skulden

Nu har läraren begärt ägaren i konkurs, för att få ut semesterersättning och lön för augusti och september förra året.

Elma school i Rågsved har överklagat indraget tillstånd

ANNONS

Erik Grahn är förbundsjurist vid LO-TCO rättskydd, och är den som företräder läraren som yrkar att ägaren och bolaget försätts i konkurs.

Han berättar att Kronofogden konstaterat att bolaget saknar kända tillgångar för att täcka den skuld som finns till läraren.

Ifall skolan försätts i konkurs så ska tillgångarna förmedlas av en konkursförvaltare. Det blir också förvaltarens uppgift att bestämma huruvida skolan ska stänga samma dag – eller fortsätta drivas ett tag till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.