ANNONS

Schweiziskt bolag bygger miljöjättens nya anläggning i Bro

Ragn-Sells, Högbytorp, Flygaska, Upplands-Bro
Om allt går enligt planen så är det så här det kommer se ut då den nya anläggningen står klar om två år.
Det händer grejer på Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Upplands-Bro. Nu står det klart att det schweiziska företaget Hitachi Zosen Inova fått uppdraget att bygga anläggningen där Ragn-Sells avser att hantera flygaska med start sommaren 2022.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om företagets planer på en ny byggnad där man vill börja ta om hand och utvinna värdefulla ämnen ur flygaska.

Nu står det klart att det är det schweiziska företaget Hitachi Zosen Inova som kommer få uppdraget att bygga anläggningen där flygaskan ska hanteras.

Faktum är att bygget redan är igång, den 14 april togs det första spadtaget.

Det här händer när bygget är klart

Genom en världspatenterad process som Ragn-Sells tagit fram och kallar för Ash2Salt så kan bland annat kalium och flera andra värdefulla ämnen utvinnas ur flygaskan, medan miljögifter och andra oönskade ämnen avlägsnas i samband med den här processen.

– Våra cirkulära lösningar ger minskade utsläpp, skapar jobb och bidrar till att etablera svensk grön teknik som export. Vi är glada att samarbeta med välrenommerade Hitachi Zosen Inova, som har lång erfarenhet av att projektera och bygga industrianläggningar med moderna system, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox i en kommentar.

Mikael Hedström, vd, Ragn-Sells Treatment & Detox

Mikael Hedström, vd, Ragn-Sells Treatment & Detox. Foto: Pressbild

300 000 ton giftig flygaska – per år

Bakgrunden till satsningen i Upplands-Bro är det faktum att det i Sverige årligen produceras 300 000 ton giftig flygaska i samband med att sju miljoner ton avfall bränns för att skapa el och fjärrvärme.

En ansenlig del av den här flygaskan brukar skickas utomlands utan att värdefulla ämnen tas om hand eller miljögifter avlägsnas.

ANNONS

– Vår lösning låter svenska energiproducenter få sin aska omhändertagen i Sverige, på ett sätt som både tar vara på en rad resurser och tar bort gifterna, säger Mikael Hedström.

Till sommaren 2022 är det tänkt att alltsammans ska vara uppe och rulla och flygaska ska tas om hand.


 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.