Schyssta burgare på bistron

Det är en av de där ljumma sensommarkvällarna. Gourmé och Gourmand möts på Usine som öppnade i våras.

Lokalen är fylld med människor som hittat till den här delen av Söders nya vattenhål, trots det lite undanskymda läget på Södermalmsallén.

I fastigheten Fatburen arbetar dock 3 500 människor och Usine har potential att bli deras nya after work-ställe. Stimmig bistro-lokal, schysst bar och klassiker på menyn.

Gourmand har valt en halv råbiff (145 kronor). Köttet är utmärkt, men soyamajonnäsen till är lite väl mesig. Det skulle behövas mer senapssmak.

– Jag saknar äggula, senap och kapris, säger Gourmand.

Kalixlöjrom (195 kronor) bjuder på en generös sked av delikatessen.

Enligt menyn ska den serveras med smörstekt brioche, men på tallriken är det vanligt rostbröd. Smetanan är utbytt mot jordärtskockscreme och till det serveras syrad silverlök.

– Den syrade löken tar över för mycket smak från löjromen. Varför krångla till det? undrar Gourmé.

Tonfisktartar (165 kronor) med chilimajonnäs, gurka, blekselleri, vårlök, shiitakesvamp och sesamfrön är en förrätt med fräscha, rena och syrliga smaker som drar åt sushi-hållet.

Gourmé beställer moules frites (195 kronor) och vitvinssåsen har perfekt smak. Musslorna är små – det är en smaksak vad man föredrar – men värre är att det är ett stort antal som inte är öppna. Så småningom börjar berget av oöppnade musslor växa sig ganska stort.

Till musslorna liksom många andra rätter serveras pommes frites med tryffelmajonnäs. Majonnäsen är god men pommes fritesen är för salta och dränkta i dillkrydda.

Goda hemlagade pommes frites borde få tala för sig själva, och ytterst saltsugna gäster få ösa på med saltkaret på egen hand.

Gourmand har valt kalv minute (225 kronor). Köttet är mört och fint och det är som att skära i smör. Bearnaisesås serveras till.

Ett antal hamburgare (195 kronor) bärs ut till olika bord. Och det är förståeligt. Hamburgaren gjord på högrev är perfekt rosa och saftig toppad med gruyère.

Att gå hit på en after work och ta en hamburgare är ett bra alternativ. Ett plus också för att det finns omelett och tonfisksallad Nicoise på menyn för den som vill ha något lättare.

Gourmand skiner upp till desserten. Crème bruléen får snudd på full pott. Den är ljummen, har bra knäckig yta och är lagom stor.

Gourmé har fallit för marängsviss (115 kronor) och drömmer sig tillbaka till en himmelskt god han åt på Oaxens slip en gång. Men ack så besviken han blir. Den här går varken hem på barnkalaset eller finkrogen.

Två tunna marängflan, chokladglass, vaniljglass, bitar av bär med sprutgrädde på är en mäktig upplevelse, men gör ingen särskilt glad.

Vännerna kommer gärna tillbaka till Usine för en trevlig kväll. Men vad gäller maten finns det så många andra ställen med lik-­nande menyer som håller högre klass.

USINE. Restaurangen öppnade i våras och har ett läge med stort kundunderlag – 3 500 arbetar i fastigheten.

Fakta

Namn:

Fakta

Usine

Adress:

Fakta

Kök: Bistromat och svenska klassiker.

Miljö: Trevlig stimmig bistro och bar.

Vegetariskt: Ett par rätter.

Pris: Varmrätter 155-285 kr.