ANNONS

Kista Science city = den automagiska staden

Petra Dalunde, projektchef för Urban ICT Arena i Kista Science City.
Petra Dalunde, projektchef för Urban ICT Arena i Kista Science City.
Petra Dalunde och Naod Abera.
Petra Dalunde och Naod Abera.
Petra Dalunde, chef för Urban ICT Arena i Kista.
Petra Dalunde, chef för Urban ICT Arena i Kista.
En uppkopplad busskur efter Kistagången.
En uppkopplad busskur efter Kistagången.
En 3D-kamera som registrerar allt som passerar, utan att det övervakas.
En 3D-kamera som registrerar allt som passerar, utan att det övervakas.
Det är i Kista som framtiden testas.
Sedan ett år testas ny teknik och nya idéer genom den digitala testbädden Urban ICT Arena.
– Kista Science City ska bli en automagisk stad. Nu behöver vi hjälp med att hitta trollformlerna för den, säger Petra Dalunde, chef för Urban ICT Arena.
ANNONS

Den 28 november förra året invigdes den digitala testbädden Urban ICT Arena i Kista – Sveriges första öppna testbädd – av näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Testbädden ska testa digitaliseringens möjligheter, bland annat genom en teknisk infrastruktur som är uppkopplade längs Kistagången där olika tekniska prototyper testas.

Målet är att Stockholm ska bli den smartaste och mest hållbara staden i världen till 2040. Petra Dalunde vill mynta begreppet den automagiska staden.

Medborgarna blir magiker och trollkarlar

– Vi vill ha en levande och smart stad där medborgarna blir magiker och trollkarlar. Man behöver inte vara teknisk kunnig för att komma med idéer om hur vi kan utveckla den automagiska staden. Men vi behöver hjälp med att hitta trollformler för den, säger hon.

På fredag hålls en summeringsdag av det första teståret på Ericsson Studio i Kista där idén om den automagiska staden presenteras.

Hur har det första året gått?

– Över all förväntan. Vi har 60 projekt med 40 partners involverade. Vi vill att det ska vara lättsamt och lekfullt, säger Petra Dalunde.

Efter årsskiftet, den 24 januari, börjar de självkörande fordon att trafikera Kistagången under ett provhalvår. Det är en av projekten som kommer att märkas ordentligt.

Andra spännande tester som är på gång är bland annat busskuren, som står vid Kistagången 16. Den ser ut som en helt vanlig busskur, men är uppkopplad till projektet.

– Det är på gång att den ska få en funktion som gör att den lyser i olika färger, som kan signalera hur lång tid det är kvar till bussen ska gå. Då vet man om man behöver springa eller om man bara kan ta det lugnt, berättar Petra Dalunde.

Nästa års utmaning blir att bjuda in medborgarna.

Förslag välkomnas

– Vi vill ha idéer från de vanliga medborgarna. Man kan komma med förslag på hur man tycker att en busskur borde fungera eller kunna erbjuda till exempel, säger Naod Abera, som är kommunikationschef för Kista Science City.

Petra Dalunde tror att många inte känner till vad som pågår i Kista Science City, och att många tänker att IT-klustret bara är för de högteknologiskt insatta.

– Så behöver det inte vara. Vi kan tekniken, medborgarna behöver bara komma med idéerna.  Man kan göra det via @AutomagicCity på Twitter eller @AutomagicCity via InstaStories, säger hon.

Fakta

Ett av världens tre främsta IT-kluster

Kista Science City är ett globalt kluster för innovativ digital utveckling. Bolaget ägs av stiftelsen Electrum med representanter från bland annat Stockholms stad, Eriksson, KTH, Stockholms universitet och IBM.

Klustret är en organisation där akademi, offentlig sektor och näringsliv samverkar.

Urban ICT Arena är en digital testbädd och samverkansplattform för skapandet av den hållbara staden där nya framtida teknologier får en plats i en levande och urban stadsmiljö.

Detta görs genom olika formella och informella mötesplatser och en teknisk infrastruktur längs bland annat Kistagången, både fysisk fiber- och trådlös.

Källa: Kista Science City