ANNONS

Scientologdagis upprör politiker

Ett reklamutskick från Förskolegruppen i söderort får hård kritik.

Förskolorna använder sig av en pedagogik med klara kopplingar till scientologikyrkan. Men det framgår inte i reklambroschyren.
ANNONS

En av dem som fått Förskolegruppens reklam i sin brevlåda är Rosa Lundmark (V), Rågsvedsbo och vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Förskolegruppen använder sig av ”applied scholastics”, en pedagogik som utvecklats av L. Ron Hubbard som även är grundare till den kontroversiella scientologikyrkan.

Att det inte finns någon information om den här kopplingen mellan förskolorna och scientologikyrkan upprör Rosa Lundmark.

– Jag tycker inte att det är schysst, det finns en risk att man luras till att sätta sina barn i de här förskolorna utan att känna till kopplingen.

På broschyren finns logotypen för applied scholastics med den finstilta texten ”utbildning och material baserat på L. Ron Hubbards arbeten”.

– Jag behövde nästan förstoringsglas för att kunna läsa det. Jag tror de flesta varken känner till applied scholastics eller L.Ron Hubbard, säger Rosa Lundmark.

Karl-Erik Granlund, verksamhetschef vid Förskolegruppen, vill inte bli intervjuad per telefon. I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i understryker han att Förskolegruppen är godkänd och granskad av utbildningsförvaltningen.

Han menar att applied scholastics logotyp är tydlig och att det finns mer information på Förskolegruppens hemsida, vars adress också står med i broschyren.

I mejlet skriver han även att ”de föräldrar som söker plats hos oss får en mycket noggrann introduktion i hur vi arbetar och vilka som är våra styrdokument”.

ANNONS

Men Rosa Lundmark anser inte heller att scientologikopplingen är tillräckligt tydlig via hemsidan och tycker att Stockholm stad borde kräva det för att skolpeng ska utgå.

– Jag kommer att ta upp detta i stadsdelsnämnden framöver.

Fakta

Sex förskolor

Förskolegruppen driver sex förskolor, alla i söderort.

De finns i Enskededalen, Rågsved, Sätra och Midsommarkransen.

Källa: forskolegruppen.org