DJ Scot – festfixare för äldre

Scot James vill föra in rock 'n' roll på äldreboendet.
Scot James vill föra in rock 'n' roll på äldreboendet.
Han fixar pubafton, ordnar Finlandskryssning och planerar för en DJ-kväll.
Scot James säger att han vill ge Brobackens äldre lite rock 'n' roll.
I fredags bjöd han in till trerätters Nobelmiddag.

Löjligt – det var Scot James första tanke när arbetsförmedlingen för ett antal år sedan tyckte att han skulle söka ett jobb inom äldreomsorgen i Järfälla.

– Halvvägs till Norrland. Jag var väldigt negativ på intervjun. Skönt, mig kommer de inte att vilja ha tänkte jag när jag åkte hem, berättar Scot James uppriktigt.

Men jodå – det var Scot James demensboendet ville ha. Chefen önskade ha in fler killar och tänkte att Scot nog var en sådan som tänkte utanför boxen.

– Första dagen fick jag en smäll på käften. När jag fick utbildning fick jag en större förståelse för sjukdomen demens och då gick det lättare, säger Scot James.

Scott;Scott James;Upplands Väsby;dj;äldreboende;demensboende;Brobacken;

”Scot är rätt man på rätt plats. Att veta att det finns bra personal betyder jättemycket, säger Kärstin Holmberg vars man Rolf bor på Brobacken.

I dag är han aktivitetssamordnare på äldreboendet Brobacken. Han ser faktiskt ut att älska sitt arbete. Han rabblar snabbt upp aktiviteter som han tagit initiativ till. Klasisk English breakfast, pubafton (då han själv spelar munspel), Finlandskryssning och quiz via Skype med andra äldreboenden.

I fredags bjöd han på trerätters Nobelmiddag. Toast skagen, rostbiff med potatisgratäng och rödvinssås till huvudrätt och jordgubbscheesecake till efterrätt.

Det var under en karaokekväll på sitt förra arbete som han insåg att det verkligen går att göra skillnad. Scot sjöng Raindrops keep falling on my head när en man började gråta.

– Så dåligt var det väl inte, skojade jag. Nej, sa han allvarligt – men det var min frus favoritsång. Det var via musik man kunde nå hans minnen.

Scot James har stora tatueringar på sina kraftiga överarmar. På ena armen har han tatuerat in en dj som står vid sin skivspelare. ”Northern soul” är ingaddat på ena underarmen.

Scott;Scott James;Upplands Väsby;dj;äldreboende;demensboende;Brobacken;

En av Scots tatueringar.

– Tidigare jobbade jag mycket som dj ute på klubbar och spelade house, soul och funk. Jag planerar faktiskt en dj-kväll här på Brobacken nästa år.

Dagens generation äldre nöjer sig inte med att spela bingo, menar Scot James.

– Det ska vara lite rock ‘n’ roll. Nu är det Beatles- och Stonesgenerationen som kommer in på boendena.

Utgångspunkten är att göra lite mer av det som han själv skulle vilja ha när han blir gammal. Och allt handlar nuet.

– Mitt mål är att öka livskvaliteten för stunden. För imorgon kanske ingen inte kommer ihåg det.