Scouter vill ha fler platser att tälta på

Lillsjön, ett av de områden där man kan tälta .
Lillsjön, ett av de områden där man kan tälta .
Skapa fler tältplatser och naturstråk i Vallentuna.

Uppmaningen kommer från scouten Stefan Ivarsson.

– Det är lögn att påstå att naturen är så tillgänglig här.

Längtar du efter att sätta på dig vandringskängorna och slå upp tältet vid en glittrande sjö när semester börjar?

Scoutledaren Stefan Ivarsson, engagerad i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, berättar att han var och tältade vid Domar-­udden i Åkersberga nyligen, i brist på lämpliga områden i Vallentuna.

– Det börjar bli besvärligt att hitta områden där du kan tälta, om du vill att det ska vara någorlunda ­tillgängligt med bil, så att du kan parkera en bit därifrån. Annars blir det tungt om du ska bära vatten ­och tält långt, säger Stefan Ivarsson.

I takt med att Vallentuna växer, och allt fler grönområden bebyggs, ser han hur flera platser där det tidigare gick att tälta och vandra försvunnit.

– Ta Påtåker och sjön Sparren i Kårsta till exempel, där de har skördat. Enligt allemansrätten måste du tälta så långt ifrån bebyggelse att det inte stör någon, där blir det problem. Vallentuna behöver ha en strategi för sina friluftsområden, det känns som att exempelvis Täby är bättre på det, anser Stefan Ivarsson.

Han får medhåll av politikern Jerri Bergström (S), i fritidsnämnden.

– Vi har vi inte några rena friluftsområden, vi är vana att naturen finns här. I vårt parti tycker vi att man ska bygga tätt runt kollektivtrafiken, i stället för gigantiska villaområden som äter upp mark, säger han.

Men både Stefan Ivarsson och Jerri Bergström får mothugg av centerpolitikern Lars Carlsson, ordförande i fritidsnämnden.

– Det är väl klart att en del grönområden försvunnit, men tältlusten är väl inte som störst nära centrum. Vi har fantastiska badsjöar och områden. Ta Roslagsleden och de trolska skogarna vid Harsjöarna till exempel, det är en pärla. Hela Roslagsleden är som att vandra i fjällen, fast i vår kommun.

– Men vi kommer att göra nysatsningar på friluftslivet, till exempel på våra motionsspår och badplatser, lovar Lars Carlsson.