Här är scouterna som drar till USA

Ett glatt gäng scouter bjöd Mitt i:s utsända på en mänsklig pyramid framför Kvarnbergsgården Huddinge.
Ett glatt gäng bjöd Mitt i:s utsända på en mänsklig pyramid framför Kvarnbergsgården i Huddinge.
I dag börjar ett fyra veckor långt äventyr för flera av Huddinge scoutkårs medlemmar. Nitton av dessa lämnar kommunens trygga vrå för att åka till USA och där träffa 50 000 scoutkollegor från hela världen.

World Scout Jamboree 2019 är världens största läger för scouter födda mellan 2002-2005. Ett jamboree anordnas vart fjärde år och denna gång äger det rum i West Virginia. Till lägerområdet som är 57 kvadratkilometer stort väntas 50 000 scouter från hela världen.

Från Huddinge reser 19 scouter och från Sverige cirka 2 000.

Femtonårige Samuel Larsson är en av dem som är förväntansfull inför avresan från Arlanda. Han berättar att han varit scout sedan 8-årsåldern.

Huddninge scoutkår åker till USA. Samuel Larsson, 15.

Femtonårige Samuel Larsson är en av Huddingescouterna som reser till världens största scoutläger i West Virginia. Foto: Christian Lärk

För de som kanske inte vet, vad är ett jamboree?


– Man kan beskriva det som att alla världens scouter samlas på ett och samma ställe under några veckor, vi lär känna varandra och det är mycket för att knyta kontakter med andra personer runt om i världen, säger Samuel.

Vad många tror att vi gör, som vi också gör, är att vi är ute i skogen och eldar och vandrar. Men vi lär oss också hur man knyter rep så att det håller, eller hur man gör hjärt- och lungräddning.

Scouten Samuel Larsson om vad scouter gör

Innan Samuel och hans kompisar når själva området där lägret äger rum kommer de resa runt och besöka bland annat Chicago, Detroit och Pittsburgh.

Han berättar att det här hänger samman med de svenska scouternas tema som detta år är att titta närmare på de globala målen för hållbar utveckling – Agenda 2030.

Inom Samuels grupp kommer man ägna sig åt frågor som rör industri och utveckling, det är därför gruppen bland annat ska besöka industristäder.

Ett glatt gäng scouter bjöd Mitt i:s utsända på en mänsklig pyramid framför Kvarnbergsgården Huddinge.

Undre raden från vänster: Elina Åhman, Tove Danvind, Isak Stålhammar. Andra raden: Maja Grehan, Hugo Odeberg, Pontus Andersson. Övre raden: Cornelis Stillberger, Ida Kaving. Foto: Christian Lärk

Vad gör en scout?

– Vad många tror att vi gör, som vi också gör, är att vi är ute i skogen och eldar och vandrar. Men vi lär oss också hur man knyter rep så att det håller, eller hur man gör hjärt- och lungräddning, säger Samuel.

Vad har du för förväntningar på resan?


– Vi har fått veta rätt mycket om vad vi ska göra, men det är alltid roligt att se nya städer. Chicago och Pittsburgh är ganska stora städer, det ska bli spännande att uppleva dem och se hur människorna är där.

Huddninge scoutkår åker till USA.

I dag, onsdag, lämnar scouterna  Sverige för äventyr i staterna. Foto: Christian Lärk

En viktig sak som Samuel tycker att han lär sig inom scouterna är att kunna samarbeta.

– Inom scouterna fungerar det ju så att vi träffas alla tillsammans, alla är välkomna! Det är ingen som bryr sig om vad du tycker eller vem du kanske är i skolan, i scouterna blir alla på något sätt neutrala, konstaterar han.

Huddingescouterna lyfter från Arlanda idag och är tillbaka först om en månad.