Scoutgård till salu för 1 krona

Med konkurshot hängande över föreningen hoppas Staffan Liljeqvist, ordförande i Segeltorp scoutkår, och medlemmen Ola Tufvesson att någon kommer och hämtar huset.
Med konkurshot hängande över föreningen hoppas Staffan Liljeqvist, ordförande i Segeltorp scoutkår, och medlemmen Ola Tufvesson att någon kommer och hämtar huset.
Segeltorps scoutkårs arrende på kommunens mark går ut i sommar. Kvar står föreningen med ett hus som måste flyttas. Nu skänker scouterna bort det för att inte helt gå under.

Segeltorps scoutkår, som i år firar 60 år, riskerar att behöva lägga ner sin verksamhet om den inte blir av med lokalen.

Klubbhuset flyttades i moduler till Gökvägen på 1960-talet när föreningen fick klart med arrendet. Arrendet går nu ut sista juni, och kommunen har valt att inte förlänga det eftersom det ska byggas en förskola på platsen.

– Det är inga konstigheter och vi har haft bra diskussioner med fritidsförvaltningen, men det har hittills inte resulterar i någon ny lokal eller ny mark att ställa huset på, säger Staffan Liljeqvist, ordförande i Segeltorps scoutförening.

Nu säljer föreningen huset för en krona mot bortforsling. Att riva huset skulle kosta runt 400 000 kronor, pengar som föreningen inte har.

– Vi har inte råd att bekosta rivningen. Vi är en ideell förening som får in ungefär 50 000 kronor i medlemsavgifter, aktivitetsbidrag och driftbidrag varje år. Vi har helt enkelt inte råd att få bort det, säger Liljeqvist.

Just nu ligger en annons på huset på Blocket. Hittills har några seriösa spekulanter hört av sig, men inget är klart.

Blir scoutkåren inte av med huset riskerar den att gå i konkurs.

På årsstämman i mars ska det beslutas om föreningen, som just nu har 70 aktiva medlemmar, ska få leva vidare eller om den måste läggas ner.

– Det är inget vi vill, men det kan bli den enda utvägen. Det ligger som ett orosmoln över oss, säger Liljeqvist.

När Mitt i Huddinge besöker scoutkåren lagar ungdomarna pizza på stormkök. Det är en förberedande övning inför kommande läger och hajk. Ola Tufvesson, 15 år, är en av ungdomarna och han har varit medlem i föreningen sedan han var sju år.

– Det här är som ett andra hem för mig och för många andra. Det känns jättetråkigt om vi inte kan fortsätta, säger han.

Malin Danielsson (L) var med och beslutade om att en förskola ska byggas på tomten och i samband med det sades det att det är viktigt att ge föreningen möjlighet till ersättningslokaler.

– De ska inte behöva lägga ner. Det kommer även i fortsättningen finnas bra förutsättningar att bedriva föreningsverksamhet i vår kommun. Om de inte får en fast lokal innan de flyttar ut så finns det andra lokaler, så som skolmatsalar och liknande, att hyra så att deras uppskattade verksamhet kan fortsätta, säger hon.