ANNONS

Scoutkår har vräkts från kyrkans lokal

ANNONS

Kungsholmens scoutkår Väpnarna har sedan 50-talet hållit till i ett 1700-talshus i hörnet av Kungsholms kyrkogård. Men inte nu längre. Strax före jul sa kyrkorådet upp hyreskontraktet.

– De har hyrt lokalen med vissa restriktioner som de inte har följt. De har eldat i eldstaden trots att det råder eldningsförbud. De har även lämnat bakdörren olåst flera gånger och vistats på ett våningsplan där de inte får, säger kyrkoherden ­Louise Linder till Lokaltidningen Mitt i.

Enligt kyrkoherden handlar uppsägningen främst om att garantera säkerheten för barn och ungdomar.

– På övervåningen är golvtiljorna tunna och det är hål i golvet. Som fastighetsvärd kan vi inte garantera deras säkerhet om de vistas där, säger hon.

Fram till vräkningen använde scouterna fastigheten fyra gånger i veckan för möten med sina olika avdelningar. Medlemmarna är barn i åldern 8–17 år.

– Vi leker, övar på matlagning, pratar friluftsliv och eldar. Att vi inte fick elda i de öppna spisarna visste vi inte. Det har vi alltid gjort så jag undrar varför de inte har uppmärksammat det tidigare, säger kårordföranden Edit Paul.

Scoutkåren har bestridit vräkningen och avvaktar nu vad kyrkorådet säger på sitt nästa möte. Om frågan inte löser sig överväger de att ta saken till hyresnämnden.

– Men vi föredrar om vi kan lösa det här genom diskussion. Att bakdörren har lämnats öppen är så klart olyckligt. Men det hade känts bättre om kyrkan haft en dialog med oss i stället för att det dyker upp som skäl för vräkning, säger Edit Paul.

Lokalkrisen har gjort att en del av mötena för de yngre scouterna har ställts in. De äldre har kunnat delta på möten hos en scoutkår i Vasastan i stället, meddelar Edit Paul.

ANNONS

Det hade känts bättre om kyrkan haft en dialog med oss.Edit Paul, ordförande Kungsholmens scoutkår Väpnarna