Scoutstugan har förfallit – i sommar ska den rivas

Klotter och sönderslagna rutor. Åby scoutgård har förfallit efter att scouterna fick lämna stugan.

I sommar rivs huset för att ge plats åt nya bostäder och vägar i området.

För fyra och ett halvt år sedan blev Nykterhetsförbundets scoutkår uppsagda från Åby scoutgård, efter att ha varit verksamma där sedan 1977.

Scoutkåren fick byta ut den närliggande naturen mot sin nya lokal i Vargmötets industriområde på Galgbacksvägen, där de fortfarande håller till.

Orsaken till flytten var det nya bostadsområde som kommunen planerade vid Åbyholmsvägen.

Tanken var att bostäderna skulle byggas direkt och scoutkåren blev därför uppsagda omgående. Men hittills har byggjobbarna och de nya bostäderna uteblivit vid Åbyholm.

I stället för att rivas har scoutgården fått stå kvar. Huset har vandaliserats, fönsterrutorna slagits sönder och väggarna blivit nerklottrade.

– I vintras var polisen på oss. Det fanns tecken på att det började gå mot kriminell verksamhet där, som missbruk, säger Camilla Backman, exploateringsingenjör på Vallentuna kommun.

Men nu blir det ingen mer vandalisering. I sommar ska scoutgården rivas. Bostadsbyggandet i Åby väntas ta fart i höst, eller i början av nästa år, och marken stugan ligger på ska användas till en ny väg.

Att byggplanerna vid Åbyholm avstannade 2010 förklarar Camilla Backman med den senaste lågkonjunkturen.

– Svackan gjorde att byggherrarna inte velat bygga förrän nu.

För scoutkåren har flytten till industriområdet inneburit färre medlemmar. Samtidigt har kårens lokalkostnader nästan fördubblats. I dag betalar föreningen cirka 100 000 kronor i hyra till kommunen.

– Barnen leker bland bilarna på parkeringsplatsen. Det blir allt svårare att få nya medlemmar när vi ligger i ett industriområde, säger Anki Bornholm, scoutkårens ordförande.

Kommunens exploateringsingenjör tycker att det var synd att scout­kåren fick flytta onödigt tidigt, med tanke på att stugan lämnats att förfalla.

– Det hade absolut varit en bättre lösning om de fått vara kvar fram tills nu, säger Camilla Backman.

Åby scoutgård ska rivas och ge plats åt nya bostäder.

Fakta

Planerar 150 nya bostäder

150 nya bostäder planeras i Åbyholm. Både villor, radhus och flerfamiljshus ska byggas och byggplanen väntas gå ut på samråd i höst.

Samtidigt ska nästan 400 bostäder byggas i närliggande Åby ängar. Den detaljplanen är antagen och bygget väntas starta i vinter.