ANNONS

SD blev valets ­raket i Haninge

SD ökade mest av alla partier i fullmäktigevalet och fick sex mandat.

Nu vill partiet bli aktivare. Men ingen vill samarbeta med dem.
ANNONS

Sverigedemokraterna har härjats av interna stridigheter och har varit anonyma i fullmäktige. Nu försvinner tre av fyra som kom in 2010. Kvar blir gruppledaren Jenny Manners, 39. Bland de fem övriga SD-politiker som kommer in finns Kennerth Valtersson, 71, tidigare aktiv i SD Tyresö.

– Vi kommer att vara mycket mer aktiva och kommer alltid att fylla våra platser. Vi vill bygga mer hyresrätter utan placeringsavtal med Migrationsverket. Då riskerar vi inte att jättemånga flyktingar placeras i lägenheterna, utan då blir det Haningeborna som prioriteras i bostadskrisen. Modersmålsundervisning ska inte bedrivas på skoltid. Efter ett år på SFI ska man kunna svenska och inte behöva tolk hos läkare eller myndigheter, säger han.

Samtliga partier stänger dörren för att styra med er?

– Ja, jag är väldigt pessimistisk. Partierna vill gärna att vi stöttar dem i omröstningar, men inga vill skylta med det. Vi röstade med S om kravet på kollektivavtal på våra leverantörer, med M i en del stadsbyggnadsfrågor och ekonomiska frågor. Många av oss är gamla moderata väljare.

Er förra gruppledare, och nuvarande ledamot, Roland Gustafson sa tidigare i år att Haninge borde dela upp högpresterande svenska elever för sig och invandrarelever med marginella kunskaper för sig. En ”etniskt enhetlig skola med strikt skoldisciplin” skulle främja resultaten?

– Vi blir beskyllda för uttalandet, men det står för Roland och inte för SD Haninge. Han är avgående ledamot, inte gruppledare, och kan inte föra vår talan. Han kan inte köra sitt eget race, har han fått höra, men det är inget fel på honom för det.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.