SD blir starkare även på Lidingö

Sverigedemokraterna (SD) är största partiet i Sverige, enligt en ny undersökning.

På Lidingö har SD precis bildat en ny kommunförening.

Åtta månader före valet 2014 bestämde sig Joachim Hägg för att kandidera till Lidingö kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Med 2,6 procent av rösterna fick Sverigedemokraterna ett mandat.

– Jag har alltid röstat på Moderaterna men nu känner jag att vissa saker är på väg åt helt fel håll i Sverige. Tryggheten är försämrad och vi lever inte riktigt i en sann demokrati där människor har rätt att tycka vad de vill, säger Hägg som arbetar som busschaufför på ön.

Men det har inte varit lätt för Hägg att påverka politiken på Lidingö. Han sitter inte med i någon nämnd och har varit helt ensam i vissa frågor. Han röstade till exempel emot förslaget om att ta emot fler asylsökande.

– För mig är det viktigt att ge nyanlända en bra start och det fanns inga siffror på hur ekonomin ska gå ihop. I dag är migrationen större än integrationen och ­flera kommuner säger att de inte klarar mer. Därför röstade jag emot. Vi måste lösa ­integrationen innan vi kan ta emot fler, säger Joachim Hägg.

Vilka är de viktigaste politiska frågorna för er på ön?

– Vi vill jobba för ökad trygghet på Lidingö. Vi vill få ner brottsligheten med kameraövervakning på utsatta platser och fler patrullerande ordningsvakter och på sikt vill vi få tillbaka polisens närvaro. Vi vill också att våra ungdomar får en rimlig chans till eget ­boende, säger Hägg.

Förra veckan presenterade tidningen Metro en ny självrekryterad undersökning från opinionsinstitutet Yougov, som visar att Sverigedemokraterna nu är landets största parti med 25,2 procent av rösterna. I en annan undersökning som presenterades i Aftonbladet blev partiet trea med 20,8 procent.

Klart är att partiet ökar i popularitet, även på ­Lidingö.

Nyligen bildade Sverigedemokraterna på Lidingö landets nyaste kommunförening. Åtta personer valdes in i styrelsen och partiet har fördubblat sitt medlemsantal sedan valet, från 30 till 60 betalande medlemmar.

– Vi har ett mandat i dag men vi har kapacitet för så mycket mer. Målet är att först komma in i nämnderna och inom två mandatperioder vill vi in i kommunstyrelsen. Jag tror att fler kommer att få upp ögonen för oss, vi ska synas mycket mer på ön, säger Hägg.